Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Uitgerekend Groningen wil snel van het gas af

Uiterlijk in 2035 draait de gemeente Groningen de laatste gasleiding dicht, zo kondigt het gemeentebestuur aan in het actieplan ‘Groningen aardgasloos in 2035’.

12 december 2016

Je kunt er een lange neus in zien naar de NAM en de aardgaswinning waar de Groningers hun buik van vol hebben: uiterlijk in 2035 draait de gemeente Groningen de laatste gasleiding dicht, zo kondigt het gemeentebestuur aan in het actieplan ‘Groningen aardgasloos in 2035’.

Amsterdam voorbij

Met die ambitie streeft Groningen Amsterdam voorbij. Die gemeente maakte onlangs bekend te streven naar aardgasloos in 2050. De Energieagenda die minister Henk Kamp (Economische Zaken) vorige week presenteerde biedt gemeenten ruimte om van aardgas af te stappen. Kamp wil de wettelijke aansluitplicht voor gas afschaffen en gemeenten de bevoegdheid geven om zelf de keuze te maken voor een lokale energievoorziening.

Aardwarmte en groengas

Groningen maakt nu nog geen definitieve keuze, maar zet in het actieplan de belangrijke alternatieve warmtebronnen op een rij. De gemeente verwacht vooral gebruik te gaan maken van aardwarmte (geothermie), slimme warmtenetten, warmte-koudeopslag (WKO), warmtepompen, groengas en waterstofgas.

Buurt betrekken

Welke techniek wanneer in welke gevallen zal worden gekozen, is afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden. Wethouder Mattias Gijsbertsen zegt daarover: ‘Dat betekent dus dat buurtbewoners actief betrokken zullen worden bij aanpassingen aan de warmte-infrastructuur. Alle genoemde technieken en alternatieve warmtebronnen zijn het stadium van experimenteren voorbij. Er blijft altijd iets te kiezen.’ In alle gevallen is vergaande isolatie van nieuwe en bestaande woningen een eerste vereiste, zo meldt de gemeente.

Economisch profiteren

De aardgasloos-ambitie sluit aan bij het voornemen dat Groningen eerder al bekend maakte, om in 2035 energieneutraal te zijn. Door voorop te lopen in deze ontwikkeling zal Groningen ook economisch profiteren, hoopt de gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie