of 59123 LinkedIn

Arnhem plaatst allereerste fijnstoflichtmast

Arnhem plaatst allereerste fijnstoflichtmast.
Reageer

In vele opzichten is de wijk Coehoorn in Arnhem vooruitstrevend en innovatief. En de bedrijven in Coehoorn leveren daarin een forse bijdrage. Zo is Ziut, gevestigd aan het Nieuwe Plein, bezig met een voor Nederland uniek project om fijnstof uit de lucht te halen, door een fijnstofvanger in de straatverlichting te integreren. Ziut werkt hierbij samen met StatiqAir, de producent van het fijnstofreductiesysteem. In de wijk Coehoorn zullen binnenkort zes fijnstoflichtmasten geplaatst worden.

Onzichtbaar maar schadelijk
Fijnstof: Je ziet het niet, je ruikt het niet en je proeft het het niet, maar het is altijd - in meer of mindere mate - aanwezig in de lucht die wij inademen. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling die, wanneer het wordt ingeademd door mens of dier, schadelijk is voor de gezondheid. Het bestaat uit zwevende deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. De helft van fijnstof bestaat uit niet schadelijke, natuurlijke bestandsdelen zoals zeezout en zand. De andere helft, beter bekend als ultrafijnstof, bestaat uit -wel schadelijke- uitstoot van verkeer (roetdeeltjes) en industrie.

 

                   "Fijnstof: Je ziet het niet, je ruikt het niet en je proeft het het niet, maar het is altijd - in meer of mindere mate - aanwezig in de lucht die wij inademen."


Fijnstof, en met name de gevaarlijke variant ultrafijnstof, is zo licht dat het in principe blijft zweven. Pas als het in aanraking komt met bijvoorbeeld regen, komt het op de aarde terecht, waarna het niet meer schadelijk is. Daarnaast zorgt wind ervoor dat fijnstof zich verspreit, waardoor concentratie van fijnstof afneemt. Maar: het regent en waait niet altijd. De Europese Unie heeft normen gesteld die de toegestande maximale hoeveelheid fijnstof per kubieke meter omschrijven.Vooral op drukke verkeerspunten en in industriegebieden is het een uitdaging om aan deze normen te voldoen.

Samenwerking
Ziut, specialist in openbare verlichting, is al enige jaren bezig om een systeem dat fijnstof reduceert te integreren in de straatverlichting. In opdracht van de gemeente Arnhem en expeditie Coehoorn mag Ziut als eerste in Nederland een project uitvoeren met fijnstoflichtmasten. De gemeente Arnhem stelde budget beschikbaar om een zestal fijnstofvangers te plaatsen. StatiqAir, patenthouder en producent van deze innovatie, ontwikkelde de PAMARES fijnstofvanger. Ziut is de leverancier van dit systeem en zal de installatie en het onderhoud verzorgen. 

Hoe de fijnstofvangers werken is een zeer technisch verhaal. Maar in de kern komt het erop neer dat fijnstofdeeltjes in een straal van zes meter rondom een mast positief geladen worden, waardoor ze op het geaarde oppervlak van de lichtmast landen. Uit tests is al gebleken dat dit de fijnstof op windstille dagen met zeker 30% reduceert. Dus: als de wind niet waait, neemt de techniek het over.

Onthulling eerste fijnstoflichtmast 
Donderdag 3 maart om 13.00 heeft Wethouder Duurzaamheid Anja Haga de eerste fijnstoflichtmast onthuld.


Meer informatie?

Lees hier meer over de Fijnstofvanger PAMARES.

Voor vragen over deze fijnstoflichtmast kunt u contact opnemen met Irene Bruines, 06 -31 66 76 73.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingZiut B.V.

Bezoekadres:

Nieuwe Plein 1b

6811 KN  Arnhem

               

Postadres:

Postbus 253

6800 AG  Arnhem

026 800 19 00

 

info@ziut.nl

www.ziut.nl

Meer nieuws

Onze exptertises

Whitepapers