of 63908 LinkedIn

Zorgen voor gezonde lucht

Regelmatig wordt mij gevraagd wat de grootste bedreiging is voor onze longen. Daar kan ik helder over zijn: roken en roet. Beiden zijn daarom belangrijke preventiethema’s bij het Longfonds, waarbij roet staat voor luchtvervuiling. Het is hard nodig dat de lucht gezonder wordt, want het is op de meeste plekken in Nederland niet goed. Voor je longen is het belangrijk dat je gezonde lucht inademt. Vieze lucht veroorzaakt en verergert onder andere longziekten zoals astma, COPD en longkanker. Ik ben erg trots op ons partnership met PitPoint. Schone mobiliteit draagt in belangrijke mate bij aan de oplossing. Samen kunnen we de lucht gezonder maken!

Veel mensen beseffen niet dat de luchtkwaliteit op de meeste plekken in Nederland ongezond is. Er hangt een deken van vieze lucht over Nederland. Nabij onder meer drukke wegen, industrie en intensieve veehouderij is de lucht lokaal extra vervuild. Niemand wil dat zijn longen ziek worden door de lucht die hij inademt. En mensen die al een longziekte hebben, willen niet nog zieker worden door vieze lucht. Het Longfonds werkt hard aan het gezonder maken van de buitenlucht, samen met overheden, bedrijven en burgers. U kunt daarbij helpen.

 

Nederland heeft 1 miljoen longpatiënten. Voor één van hen, Arie Mulder, was de slechte luchtkwaliteit reden om van de binnenstad van Zwolle naar het Drentse platteland te verhuizen. Arie Mulder heeft al van kinds af aan astma. Hij zegt er zelf over: ‘Ik weet niet anders dan dat ik soms benauwd ben. Rond 2008 kreeg ik achter elkaar longontstekingen die moeilijk overgingen. Ik zat in die tijd veel in de auto voor mijn werk en stond dagelijks in de file. Volgens mijn longarts was mijn werkomgeving van invloed op mijn gezondheid.’

 

 

Het effect van vieze lucht op de gezondheid is groot. De schadelijke deeltjes en gassen die we inademen doen onze gezondheid net zo veel kwaad als het meeroken van vijf sigaretten per dag. Het RIVM heeft berekend dat vervuilde lucht een grotere bijdrage levert aan de ziektelast dan bijvoorbeeld overgewicht of het onvoldoende eten van groenten en fruit. De ziekten veroorzaakt door luchtvervuiling, kunnen bovendien ernstig zijn. Jaarlijks sterven ruim 4.500 mensen vroegtijdig door vieze lucht. Daarnaast overlijden ieder jaar 1200 mensen door longkanker. Bovendien worden ruim 16.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van luchtvervuiling.

 

Arie Mulder ondervond aan den lijve wat een betere luchtkwaliteit voor je gezondheid doet. Hij vertelde ons: ‘Ik heb familie in Groningen en steeds als ik daar een paar dagen was, merkte ik dat ik me fitter voelde. Ook op Ameland waar we een paar keer per jaar naartoe gingen, voelde ik mij veel beter. Thuis in Zwolle werd ik benauwd wakker en moest ik bij het opstaan medicijnen nemen. Daardoor zijn we gaan nadenken over een verhuizing naar het noorden van het land. Dat is natuurlijk best een stap.’

 

Mensen met een longziekte zijn extra kwetsbaar. Doordat hun longinhoud al is verminderd, krijgen zij het snel benauwd als ze vervuilde deeltjes inademen. Die deeltjes kunnen bovendien ontstekingen veroorzaken of verergeren als je daar gevoelig voor bent. Luchtvervuiling veroorzaakt longziekten bij kinderen. Dat begint al voor de geboorte als de aanstaande moeder vervuilde lucht inademt. Het kind groeit daardoor minder goed en heeft bovendien een grotere kans te vroeg geboren te worden. De longetjes zijn dan nog niet goed ontwikkeld en extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld bronchitis en astma. Kinderen zijn vaak actief en ademen daardoor sneller dan volwassenen. Zo krijgen zij ook relatief meer vervuilde deeltjes binnen. Opgroeien naast een drukke verkeersweg vergroot de kans dat kinderen astma krijgen.

 

Uiteindelijk is de verhuizing naar het Drentse platteland voor Arie Mulder een hele goede stap geweest: ‘Ik voel me hier zoveel beter, dat ik soms zelfs vergeet om mijn medicijnen te nemen. Vroeger was ik na een dag werken moe, nu heb ik energie over om andere dingen te doen. Ik ben actief in het buurthuis, we runnen een bed & breakfast, ik wandel veel en doe aan yoga. Ik loop zelfs een keer in de week hard. Het verschil is medisch aantoonbaar: tijdens de laatste longfunctiemeting bleek dat mijn longen voor het eerst licht vooruit zijn gegaan. Ook ons dochtertje vindt het heerlijk hier. Het is een fijn idee dat ze gezondere lucht inademt, zeker omdat ook bij mijn vriendin in de familie bronchitis voorkomt. Gelukkig heeft ze nu nergens last van, hopelijk blijft dat zo.’

 

Het verhaal van Arie toont aan hoe belangrijk gezonde lucht is. Ook voor mensen met gezonde longen, want al worden zij niet direct benauwd van vieze lucht, iedereen loopt een risico. Laten we ervoor zorgen dat de lucht in Nederland overal gezond wordt. Daarom vindt het Longfonds dat er een Nationaal Luchtplan moet komen, waarin gezondheid centraal staat. Ook in Den Haag is dat plan geland en zelfs opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Wij willen dat hierin alle bronnen van vieze lucht worden aangepakt, de grootste vervuilers als eerste en dat schone, gezonde alternatieven worden gestimuleerd. Laten we op weg gaan naar zero-emissie. Doet u mee?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers