of 65101 LinkedIn

Wie betaalt de rekening voor CO2-reductie?

Hét dilemma voor 2019.

Allereerst alsnog de beste wensen voor een duurzaam 2019! Moge het een jaar worden waarin wij samen met u schone brandstoffen nog meer op de kaart zetten, en daarmee 100% emissievrij vervoer wederom een stap dichterbij brengen. Voordat ik vooruitblik op wat 2019 voor ons in petto heeft, wil ik beginnen met een terugblik op 2018. Een jaar geleden stelde ik in mijn blog dat 2018 ‘het jaar van de waarheid’ zou worden voor de strijd tegen klimaatverandering en luchtvervuiling. Een jaar waarin Europa de rol van wereldwijde koploper op het gebied van klimaatbeleid op zich neemt. Is mijn voorspelling uitgekomen?

Europa klimaatneutraal: van ambitie naar actie

Tijdens het afgelopen jaar was er een verschuiving in het publieke debat waarneembaar. Niet langer ging de discussie over de vraag óf er sprake is van klimaatverandering, maar over hóe we deze tegengaan en wie dit gaat betalen. Deze vraag stond ook centraal tijdens de Klimaattop in Katowice. Voorafgaand aan deze top liet de Europese Unie al weten te streven naar een klimaatneutraal Europa in 2050: ‘to confirm Europe’s commitment to lead in global climate action, zo blijkt uit het rapport ‘a clean planet for all’. Want: ‘immediate and decisive climate action is essential’.

 

Deze doelstelling is natuurlijk heel erg mooi. Daarnaast heb ik ook persoonlijk ondervonden dat er toenemende aandacht is voor de energietransitie en duurzame mobiliteit, zeker in Europa. Dat stemt mij hoopvol. Toch spring ik niet direct een gat in de lucht. Het probleem is namelijk niet dat we niet weten wát er moet gebeuren. Het probleem is dat we telkens terugkeren naar de tekentafel en ons afvragen of onze plannen wel deugen. Maar de tijd hiervoor hebben we niet meer!


En de wereldwijde koploper in CO2-reductie is...

Momenteel is het namelijk niet Europa die de koploper is in CO2-reductie, maar China. De Chinezen investeren flink in de transitie naar elektrisch vervoer én hebben oog voor de potentie van waterstof als brandstof. De gevolgen van CO2-uitstoot en luchtvervuiling zijn daar zichtbaarder dan in Europa en vragen nu om actie. Mijn bewondering gaat uit naar de Chinese daadkracht. Het moge duidelijk zijn dat Europa die leiderschapsrol niet zomaar in haar schoot geworpen krijgt.

 

Nu wil ik ook weer niet te negatief zijn. Europa heeft namelijk behoorlijke stappen gezet op weg naar een emissievrije toekomst. Zo liet de Europese Commissie het achterste van haar tong zien door lidstaten met luchtkwaliteit ver onder de een laatste waarschuwing te geven. Verder bereikten het Parlement en de EU-lidstaten de overeenstemming dat 32% van de brandstoffen in 2030 hernieuwbaar moet zijn. En afgelopen najaar kondigde de Unie nog investeringen aan van bijna 700 miljoen euro om de infrastructuur van schone brandstoffen verder uit te breiden.


De vervuiler betaalt

Mijn voorspelling en wens voor 2018 is dus niet uitgekomen. Toch vind ik dat de EU wel de nodige credits heeft verdient. ‘We might avoid the worst effects of climate change,’ stelt ook het United Nations Climate Change Secretariat hoopvol in het Yearbook of Global Climate Action 2018. Op voorwaarde dat we op deze koers doorgaan.

 

De grootste uitdaging voor 2019 wat mij betreft ligt nu in het verkrijgen van draagvlak voor deze plannen. Een heikel punt, zo blijkt op dit moment ook in Frankrijk. De grote vraag is wie de rekening gaat betalen voor de energietransitie, en daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vind nog altijd dat de omschakeling eerlijk moet verlopen. Niet de huidige automobilist zou op moeten draaien voor de CO2-uitstoot, maar degenen die hiervoor daadwerkelijk verantwoordelijk zijn. Kortom: de vervuiler betaalt.


De transitie van PitPoint naar Europese speler

En PitPoint? Ik ben trots op het feit dat PitPoint in 2018 de transitie van een Nederlands bedrijf naar een Europees bedrijf gemaakt heeft. Als leverancier van schone brandstoffen werken wij inmiddels op Europees niveau mee aan de verduurzaming van mobiliteit. Zo timmeren we hard aan de weg naar schoon vervoer in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Dat vind ik bijzonder om te zien, en ook dit jaar zal deze ontwikkeling doorgaan.

 

De groei van PitPoint gaat hand in hand met de groei van elektrische voertuigen. Nu een elektrisch voertuig steeds betaalbaarder wordt, voorspel ik een opmars. De enige beperking is dat de auto-industrie die groei niet kan bijbenen. PitPoint zal zich in 2019 als clean fuels systems integrator gaan richten op het voorzien in de behoefte aan elektrische laadpunten, naast het verder uitbreiden van ons netwerk van tankstations for CNG, LNG en waterstof.

 

Mijn stellige overtuiging is nog altijd: een combinatie van schone brandstoffen is dé oplossing. De energie transitie in Europa vergt een veelvoud aan oplossingen. Er is niet slechts één ‘silver bullet’ schone brandstof. Voor iedere markt en ieder voertuig zal de route naar zero emissie er anders uitzien, afhankelijk van beschikbaarheid, betaalbaarheid, en benodigd bereik. Daar zal ik me ook dit jaar voor blijven inzetten, samen met mijn collega’s, onze partners.

 

Op een goede start van 2019!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door fred op
In mijn optiek maakt het nagenoeg niets uit hoe het geregeld wordt: -subsidiëring door het rijk, wordt via belastingen door de burger betaald; -ecotax of hogere energietarieven bij de bedrijven doen de productiekosten oplopen en leiden tot hogere prijzen die de burger weer betaalt....
Door Spijker (n.v.t.) op
Hoe je het ook wendt of keert: burgers zijn altijd het kind van de rekening bij de invoering van klimaatmaatregelen. Zelfs bij het invoeren van CO2-belasting voor bedrijven wordt die belasting doorberekend in producten waarvoor de burger uiteindelijk moeten betalen. Dit is een facet wat in de huidige politieke discussie helemaal niet aan de orde komt.
De beste methode is derhalve om bedrijven via hun energierekening op dezelfde manier te belasten als burgers.
Overigens kunnen maatregelen ten allen tijde het beste in relatie met de andere EU-landen worden ingevoerd. Nederland kan beter geen voorloper zijn, maar gelijkloper in een 'gelijk speelveld' .

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers