of 65101 LinkedIn

Toen was schaatsen nog heel gewoon

Winters tijdens mijn jeugd.

AfbeeldingDat er de afgelopen jaren veel veranderd is in het klimaat merk ik zelf ook, vooral in de winter. Vroeger toen ik op school zat kon ik bijna jaarlijks schaatsen op natuurijs in het Park de Wezenlanden van Zwolle. Lekker na schooltijd het ijs op. Inmiddels ben ik zelf moeder van een zoontje van acht en heb ik het afgelopen jaar slechts 1 dag veilig kunnen schaatsen op natuurijs. De jaren daarvoor was het ook weinig soeps.

Als wintersportliefhebber heb ik het ook gemerkt. Vroeger ging ik met mijn ouders en broertje in de Paasvakantie naar Biberwier in Oostenrijk. Het is een klein dorpje met het skigebied tussen de 989-1789 meter, erg laag voor huidige begrippen. We hadden vrijwel elk jaar sneeuw tot in het dal. Als ik nu wil skiën met Pasen moet ik het echt hogerop zoeken en is sneeuw tot in het dal met Pasen, meer uitzondering dan regel.


De getallen

Vanaf ongeveer 1900 is de temperatuur wereldwijd bijna 1°C gestegen. De opwarming is niet gelijkmatig verdeeld over de aardbol. Op de Noordpool worden helaas alle records gebroken, daar is de stijging bijna het dubbele van de wereldwijde stijging. Afgelopen november was het daar zelfs 20 graden warmer dan normaal. In Nederland is de stijging ook veel sneller gegaan dan de mondiale stijging, namelijk 1,7 °C! De afgelopen 30 jaar ging het zelfs in een recordtempo met 0,03°C per jaar. De grootste stijging in Nederland vindt plaats in de zomermaanden.


Oorzaken

Van nature is er een fluctuatie in de temperatuur en dat komt door een aantal factoren. Één voorbeeld daarvan is El Niño versus La Niña. De eerste zorgt voor een stijging van de temperatuur en de tweede tempert de stijging juist of zorgt voor een afkoeling. Dan heb je nog vulkaanuitbarstingen, door meer as in de atmosfeer is de zonnestraling minder, wat voor afkoeling zorgt, maar de vrijgekomen koolstofdioxide (CO2 = broeikasgas) zorgt juist voor opwarming. Als laatste variabele factor is er nog het weer, de positie van de luchtdruksystemen bepaald de aanvoer van lucht. Afhankelijk van de aanvoer kan de lucht veel of weinig vocht bevatten (lees wolken) veel vocht zorgt voor minder zonnestraling en dus een lagere temperatuur en visa versa. De aanvoerrichting bepaald ook de temperatuur van de lucht, lucht uit het zuiden is aanzienlijk warmer dan lucht vanuit het noorden.

 

Afbeelding


Luchtsoorten

Dan zijn er nog de onnatuurlijke factoren… en daar zijn wij verantwoordelijk voor! Door de verbranding van fossiele brandstoffen komen er meer broeikasgassen in de atmosfeer, maar de grootste vervuiler is de veeteelt. Zolang wij dus blijven rijden in fossiele-brandstof-slurpende-voertuigen en onze vleesconsumptie niet verminderen zal de hoeveelheid Stikstofdioxide(NO2), CO2 en Methaan in de atmosfeer blijven toenemen met onder andere als gevolg een fikse temperatuurstijging op aarde en alle gevolgen van dien. De mate van temperatuurstijging is afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.
Aan de natuurlijke schommelingen kunnen we niets doen maar die zorgen ook niet voor de dramatische stijging van de temperatuur. Sinds de industriële periode zijn wij verantwoordelijk voor het stijgen van de temperatuur op aarde. Wij pompen steeds meer broeikasgassen in de atmosfeer.

 

Tijd dus dat wij daar wat aan gaan doen!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel van Klaveren op
Nicolien Kroon heeft een selectief geheugen. Dat zij in haar jeugd iedere winter kon schaatsen, tja, op de kunstijsbaan misschien. Op natuurijs kon het ook 40 jaar terug al vele jaren achtereen niet, bv. de jaren 1988 t/m 1990. Vorig jaar heb ik trouwens nog geschaatst op natuurijs en 2 jaar geleden ook.

Ernstiger is dat zij het verschil niet lijkt te weten tussen weer en klimaat. Maar ik kan haar gerust stellen. Ook bij gemiddelde hogere wintertemperaturen zijn nog steeds strenge winters mogelijk.
Door Bert Nelissen op
Stuur dit maar Baudet!

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers