of 63428 LinkedIn

Terugblikken op Prinsjesdag

Rutte-III, elektrisch vervoer is niet de enige alternatieve brandstof!

Vorige week werd het nieuwe politieke jaar traditiegetrouw geopend met Prinsjesdag. Alle ogen zijn op Den Haag gericht: wat zijn de plannen van kabinet Rutte-III het komende jaar? Hoewel ik elk jaar naar de Troonrede kijk en ook de Algemene Politieke Beschouwingen met een schuin oog volg, ben ik vooral benieuwd naar de begrotingen. Niet omdat ik zo van cijfers houd, maar omdat ik hoop op mooie plannen te stuiten voor mijn sector. Wat blijkt? Aan aandacht voor elektrisch vervoer geen gebrek.

Stimuleer zero emissie voor de hele markt

De zoekterm ‘elektrisch’ geeft alleen al in de begroting van Infrastructuur & Waterstaat 17 resultaten. Zo gaat Rutte-III in 2020 werken aan ‘een wettelijke verankering van de stimuleringsregelingen voor elektrische personen-, bestel- en vrachtauto’s’. Die maatregel is meer dan welkom! Er is namelijk nog een lange weg te gaan, als we de doelstelling van alleen nog verkoop van emissieloze personenauto’s in 2030 willen behalen. Die doelstelling juich ik – zoals jullie weten – van harte toe.

 

Toch vind ik deze wettelijke verankering moeilijk te rijmen met het plan uit het Klimaatakkoord om de bijtelling voor elektrische leaseauto’s op te schroeven naar 8%, waar ik eerder al over berichtte. De indruk wordt nu gewekt dat de voordelen voor de particuliere mobilist ten koste gaan van de financiële prikkels voor de zakelijke rijder. Laten we niet vergeten dat vorig jaar 53 procent van de nieuw gekochte auto’s nog een leaseauto was. Elektrisch rijden zou zowel op de particuliere als op de zakelijke markt gestimuleerd moeten worden.

 

Elektrisch, elektrisch en… elektrisch

In de begroting van het ministerie Infrastructuur & Waterstaat stuitte ik verder op de plannen van dit kabinet om de tweedehandsmarkt van elektrische voertuigen te stimuleren. Daartoe wordt in 2020 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bravo! Dit is een mooie maatregel om de energietransitie voor iedereen mogelijk te maken, niet alleen voor degenen met een dikke portemonnee.

 

Tegelijkertijd maak ik me zorgen over de focus die er ook hier is op elektrisch als de brandstof van de toekomst. Natuurlijk is elektrisch een heel geschikt alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar de markt van elektrische voertuigen staat nog in de kinderschoenen en als we realistisch zijn gaat het nog wel even duren voordat die markt helemaal up and running is. Om over de tweedehandsmarkt nog maar te zwijgen.

 

Heb ook oog voor andere alternatieven

Voor mij is het glashelder: het komende politieke jaar moet PitPoint aan de slag om het belang van alle alternatieve brandstoffen en energiedragers onder de aandacht te brengen bij dit kabinet. Het wordt tijd dat het kabinet haar oogkleppen afdoet en meer aandacht besteedt aan het doel en wat minder aan de beoogde techniek die het doelt dient. Op korte en lange termijn moet we minder CO2-uitstoten, dat is het doel. En daar hebben we alle schone brandstoffen, zoals groengas, waterstof en groene stroom, voor nodig. Mijn persoonlijke doel is om bij de volgende Rijksbegroting het woord ‘groengas’ en ‘waterstof’ minstens zo vaak terug te lezen als het woord ‘elektrisch’. Aan de slag dus!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers