of 63428 LinkedIn

Smog Blog

AfbeeldingIn Nederland wordt de lucht, onderin de atmosfeer, een aantal keer per jaar een beetje bruinig. De oorzaak: Smog. Smog is een vorm van luchtvervuiling en kan zowel in de winter als in de zomer voorkomen. Er zijn landen op de wereld waar er een heel seizoen sprake kan zijn van smog. Dat heeft alles te maken met de weersomstandigheden en de mate van vervuiling.

Smog kan gemakkelijk ontstaan als er sprake is van luchtvervuiling en rustige en stabiele weersomstandigheden. Om meer inzicht te krijgen in wat smog is moet je eerst kijken naar wat nu precies luchtvervuiling is.

 

Soorten van luchtvervuiling
Er zijn twee soorten luchtvervuiling. De lucht kan vervuild worden door natuurlijke bronnen zoals tijdens een vulkaanuitbarsting, bosbrand, stofstorm of door bomen en planten die stoffen afgeven aan de lucht. De andere vorm van luchtvervuiling komt door ons!

 

De onnatuurlijke vorm van luchtvervuiling is op te delen in 5 soorten:

  • Koolstofmonoxide (komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen)
  • Sulfaatdioxide (komt vrij tijdens de verbranding van kolen en olie)
  • Stikstofdioxide (bruinig stof dat vrijkomt bij bijvoorbeeld auto’s en elektriciteitscentrales)
  • Fijnstof (komt bijvoorbeeld vrij tijdens de uitstoot van auto’s, veebedrijven, elektriciteitscentrales maar ook uit onze woning door bijvoorbeeld allesbranders, barbecues en bijvoorbeeld mensen die roken).
  • Bodemozon (ontstaat door chemische reacties, veroorzaakt door zonlicht)

 

Om uiteindelijke smog te krijgen moeten deze deeltjes zich verzamelen onderin de atmosfeer en dat kan alleen bij bepaalde weersomstandigheden.


Weersomstandigheden
Als er sprake is van smog, is de atmosfeer op die plek vrij rustig.  Dit gebeurt niet in één dag. Er is langere tijd sprake van een stabiele atmosfeer zonder dat er neerslag valt. Dit komt voor bij hogedrukgebieden. Bij een hogedrukgebied is er minder wind dan bij een lagedrukgebied. En bij een hogedrukgebied is er sprake van grootschalige dalende luchtbewegingen. Daardoor ontstaat er als het ware een stabiele, warme laag onderin de atmosfeer die werkt als een deksel waaronder de luchtvervuiling blijft hangen. In meteorologische termen noem je deze “deksel” een subsidentie inversie.  In eerste instantie is deze deksel hoog in de atmosfeer maar naar mate het hogedrukgebied sterker wordt en langer aanwezig is zal deze deksel steeds verder dalen tot soms een paar honderd meter boven de grond.

 


Dalende lucht bij een hogedrukgebied.


Smog
Tijdens situaties waarbij het weer wat dynamischer is (het passeren van hoge- en lagedrukgebieden en storingen met bewolking en regen) zal de vervuiling zich verdelen over bijna de gehele atmosfeer . Doordat de laag waarin de vervuiling zich bevindt steeds dunner wordt wanneer er lagere tijd een hogedrukgebied aanwezig is, wordt de concentratie vervuiling steeds hoger en kan deze zelfs zichtbaar worden als een bruinige of grijze laag een paar honderd meter boven de grond.

 

 

Doordat de lucht in veel gevallen weinig bewolking bevat zorgt zonlicht er ook nog eens voor dat er chemische reacties plaatsvinden waarbij ozon en andere stoffen gevormd worden. Langere blootstelling aan ozon in verhoogde concentraties is slecht voor luchtwegen maar ook voor de natuur. De invloed van zonlicht is het grootst in de zomer omdat de dagen dan langer zijn en de zon op haar sterkst schijnt.


Nederland en de rest van de wereld
In Nederland is het meestal een komen en gaan van storingen die bij lagedrukgebieden horen en tussendoor klaart het dan vaak op door de aanwezigheid van een hogedrukgebied. Soms wordt de stroming geblokkeerd door een groot en sterk hogedrukgebied, de zogenaamde blokkade. Deze zorgt ervoor dat de lagedrukgebieden met bijbehorende storingen Nederland niet meer kunnen bereiken. Deze situatie kan soms wel één tot twee weken aanhouden, de ideale situatie voor smog.

 

Er zijn ook landen waar in een bepaald seizoen er een groot en sterk hogedrukgebied aanwezig is, China is hier een voorbeeld van. Daar is in de winter vrijwel de gehele periode het Siberische Hogedrukgebied aanwezig. Dit in combinatie met de ruim 1,3 miljard inwoners die daar de lucht vervuilen, zorgt voor een ongezond hoge concentratie smog in de lucht.

 

          

Het weer kunnen we niet veranderen maar de uitstoot van de hoeveelheid luchtvervuiling wel!

 

Als we zo doorgaan met het vervuilen van de lucht op aarde zal de temperatuur snel stijgen. Met als gevolg steeds extremere weersomstandigheden. De natte plaatsen op aarde worden natter en de droge hete plaatsen nog droger en heter. Voor Nederland betekent het vooral mildere winters en warmere zomers. De Elfstedentocht lijkt daardoor verder weg dan ooit. De zomers zullen meer hittegolven gaan kennen en de zomerse onweersbuien zullen veel heftiger worden met als gevolg wateroverlast en veel schade door windstoten, onweer en hagelstenen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers