of 63908 LinkedIn

Schone steden, begin met ambitie

AfbeeldingWat hebben Londen, Parijs, Los Angeles en Kaapstad met elkaar gemeen? Het zijn miljoenensteden, en sinds kort ook internationale rolmodellen als schone steden door hun aanpak van schoon vervoer. Vorige week maandag spraken twaalf van deze grote steden af om vanaf 2025 enkel nog zero-emissie bussen aan te schaffen. Verder zullen als onderdeel van dit initiatief groene milieuzones waar geen plek is voor fossiele brandstoffen worden uitgebreid. Londen met name liet er geen gras over groeien. Burgemeester Khan kondigde dezelfde dag aan met een extra tolheffing te komen voor vervuilende benzine- en dieselvoertuigen. De weg naar schoon vervoer, en schone steden, het begint met ambitie.

Klimaatdoelstelling van Parijs

Het is bemoedigend om te zien dat steden ambitieuzere doelen stellen dan landen als het gaat om het realiseren van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Tegelijkertijd is het ook weer zorgwekkend. Kijkend bijvoorbeeld naar de discussie die in Nederland de afgelopen weken werd gevoerd over de haalbaarheid van het nieuwe klimaatplan. Ga vooral aan de slag, zou ik zeggen.

De twaalf steden laten met het ‘fossiele brandstofvrije straten’ initiatief  zien dat je met relatief kleine stappen al ver kunt komen. Zij nemen met de gemaakte afspraken de verantwoordelijkheid om hun circa 80 miljoen inwoners schone lucht te bieden. Mensen verdienen een betere en vooral gezondere leefomgeving. Luchtkwaliteit is voor schone steden een van de belangrijkste graadmeters.

 

Schone steden zijn van levensbelang

Eerder deze maand kwam het Europees Milieuagentschap met cijfers dat jaarlijks 400.000 mensen vroegtijdig overlijden door uitstoot van fijnstof. Volgens het Nederlandse RIVM is dat zelfs 450.000. Wegtransport is hiervan een van de grootste veroorzakers. Het is daarom te hopen dat het bovengenoemde initiatief snel navolging krijgt in andere grote steden.

Mogelijk dat het inspiratie biedt aan het ‘Clean Air Forum’ dat volgende maand in Parijs wordt georganiseerd. Ook daar staat het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden centraal. Hopelijk zullen bij dit forum ook vertegenwoordigers vanuit de auto-industrie aanwezig zijn. Volgens onderzoek door PA Consulting is namelijk slechts een op de vier autofabrikanten op weg om de EU-uitstootdoelen te halen in 2021.

 

Duitse autofabrikanten en vergroening

Duitse autofabrikanten die iets goed te maken hebben na ‘Dieselgate’ hoeven niet ver te zoeken voor initiatieven die tot vergroening leiden. Sinds de Duitse Energiewende is schone energie niet meer weg te denken bij onze Oosterburen. Zo hebben bijvoorbeeld in het afgelopen jaar 205 nieuwe biogasfabrieken in Duitsland ervoor gezorgd dat er 20 miljoen ton minder CO2 is uitgestoten. Vanuit biogas kan weer de schone brandstof groengas worden gemaakt. De verbranding van CNG/Groengas is veel schoner dan van diesel en de uitstoot van NOx en fijnstof daardoor veel lager.

 

Schone brandstoffen tanken in heel Europa

Alternatieve brandstoffen zoals CNG/Groengas zijn op steeds meer locaties door heel Europa te verkrijgen. Ik ben er trots op dat wij als PitPoint door middel van uitbreiding van dergelijke tankinfrastructuur actief kunnen bijdragen aan een beter klimaat, luchtkwaliteit, en schone steden. Zo hebben wij eerder deze maand voor onze klant IVAGO het grootste CNG tankstation van België geopend.

Ondanks dat er nog een lange weg is te gaan, is het wat ons betreft onvermijdelijk: Europa moet en gaat écht schoner worden. PitPoint werkt hard mee om schadelijke uitstoot te beperken. Dat doen we door in te zetten op diverse schone brandstoffen waaronder CNG, LNG, elektriciteit en waterstof. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Naast de goede ontwikkelingen in België, zijn wij sinds 1 september ook actief in Frankrijk. Zo krijgt onze internationale groei steeds meer vorm. Het is tenslotte een internationale opgave om 100% schoon vervoer te realiseren. Het begint met ambitie, en die is volop aanwezig.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers