of 63908 LinkedIn

Schone brandstoffen stelen de show

Juncker verraste vriend en vijand vorige maand met zijn uiterst positieve “State of the Union” toespraak over de toekomst van Europa. Want hoewel de rol van de Europese Unie steeds vaker ter discussie gesteld wordt, heeft Juncker een duidelijke visie: het gaat goed met Europa. PitPoint is vooral enthousiast over de belofte van Juncker dat Europa het voortouw gaat nemen in de strijd tegen klimaatverandering. We kijken dan ook uit naar de nieuwe voorstellen die de Commissie gaat doen om dit te realiseren.

Alarmerend rapport Europese Rekenkamer

Een week na de veelbelovende woorden van Juncker, trekt de Europese Rekenkamer met een nieuw rapport over energie en klimaatverandering aan de bel over het EU-optreden op dit gebied. De conclusie is helder: om klimaatverandering in de kiem te smoren zijn doeltreffende maatregelen hard nodig. Vooral de energiesector moet op de schop. De productie en het gebruik van energie zijn namelijk verantwoordelijk voor 79% van alle broeikasgasemissies. Reden genoeg voor de Europese Unie om over te gaan tot actie.

 

Met het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare brandstoffen, voornamelijk biobrandstof en elektriciteit, moeten emissies van alle vervoerswijzen verminderd worden. Uiterlijk in 2020 moet 10% van alle energie die in de vervoerssector gebruikt wordt afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Ook het gebruik van andere alternatieve brandstoffen met een lage uitstoot zoals waterstof wordt aangemoedigd. De Europese Unie heeft bovendien gemeenschappelijke normen vastgesteld voor de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, zoals oplaad- en tankstations. Daarnaast zijn lidstaten nu verplicht een infrastructuurbeleid te ontwikkelen.

 

Zulke aanbevelingen zijn meer dan welkom en stemt ons optimistisch: gaat Europa een serieuze poging doen de Klimaatdoelen van Parijs te halen?

 

Clean fuels stelen de show in Frankfurt

Dit optimisme komt ook door de verrassende presentaties van autofabrikanten tijdens de Frankfurt Motor Show (IAA 2017) vorige maand, waar een duidelijke boodschap werd afgegeven: het is ‘showtime’ voor schone brandstoffen. Tijdens deze show werd een nieuw record aan CNG modellen gepresenteerd. Tevens benadrukten sommige fabrikanten dat de combinatie van CNG gas en hernieuwbare energie daadwerkelijk voertuigen zonder uitstoot kan voortbrengen. Hetgeen een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van clean fuels.

 

Ook de Nederlandse studenten van Team Forze Delft waren dit jaar aanwezig bij de show in Frankfurt met de Forze VII. Deze op waterstof aangedreven raceauto is de trots van TU Delft én van PitPoint: wij zijn namelijk hoofdsponsor van dit innovatieve team. Door middel van financiële ondersteuning en kennisuitwisseling over waterstof als brandstof, hopen wij samen met Forze een stukje dichterbij ons streven te komen: een samenleving waarin 100% schoon vervoer beschikbaar en betaalbaar is.


Afbeelding

Presentatie van Forze VII tijdens IAA 2017 in Frankfurt


De erfenis van de dieselgate

In Frankfurt maakte Volkswagen bekend ook flink te willen investeren in clean fuels, door hier 70 miljard voor uit te trekken. Een verwoede poging tot imago-herstel? Ongetwijfeld. Het is inmiddels twee jaar geleden dat de Dieselgate aan het licht kwam, maar de gevolgen ervan zijn nog steeds voelbaar. Over dit schandaal verscheen vorige maand het boek van de journalist Peter Teffer: ‘Dieselgate, hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde’. Hierin schrijft hij over de frauderende autofabrikanten, maar haalt hij tevens uit naar de nationale en internationale overheden.

 

Zouden de overheden hun les geleerd hebben na deze affaire, die door Peter Teffer als ‘moreel verwerpelijk’ bestempeld is? Wij hopen het. De toespraak van Juncker en het rapport van de Rekenkamer zijn in ieder geval een goed begin. Nu maar hopen dat de Europese Unie woord bij daad voegt en er daadwerkelijk op toe gaat zien dat er iets van hun maatregelen terecht komt. Dat zou nog een extra reden zijn voor ons optimisme!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers