of 63908 LinkedIn

Mooie woorden in 2016, resultaat in 2017!

Nu 2016 op haar einde loopt is het tijd om terug te kijken. Voor PitPoint was het een bijzonder jaar. Ik ben trots op de ontwikkeling die wij doormaken: van kleine afsplitsing van Ballast-Nedam tot een solide marktpartij die diverse schone brandstoffen aanbiedt.

Om in Noordwest-Europa onze basis te verstevigen hebben wij ingezet op een landenstructuur. Zo kunnen wij onze internationale groei beter faciliteren. PitPoint is in diverse landen namelijk gebonden aan lokale wet- en regelgeving. Decentrale belangenbehartiging en management dragen er aan bij dat wij een internationale marktleider kunnen worden.

 

Meerdere visies op energietransitie binnen Europa

Binnen Europa wordt er immers nog verschillend gedacht over schone brandstoffen. Zo heeft in Nederland de markt voor elektrisch rijden zich redelijk ontwikkeld. Terwijl wij op het gebied van waterstof en CNG/groengas weer volgend zijn ten opzichte van België.

 

Hier is helaas geen eenduidige verklaring voor. Natuurlijk speelt de fiscale stimulans een rol vanuit de overheid, maar dit is lang niet altijd een doorslaggevende factor. In het algemeen vrees ik dat er binnen Europa geen eenduidige visie is op de energietransitie. Er is weinig afstemming en common sense. Deze verschillende denkbeelden zijn voor bedrijven als PitPoint een enorme uitdaging. Wel heb ik een goede verwachtingen van de rol die Duitsland kan spelen. Na hun Energiewende is de focus verschoven naar mobiliteit, en dat is positief. De Duitse overheid toont zich slagvaardig en toont zich een duidelijke marktmeester.

 

Nederlandse overheid moet extra stap zetten

Kijkend naar Nederland moet ik kritisch zijn. Ik hoop dat de markt voor schone brandstoffen zich positief blijft ontwikkelen, we zien bijvoorbeeld ook al een terugloop in de verkoop van elektrische auto’s. Ondanks mooie initiatieven, zoals de Energieagenda of het Plan van Aanpak Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, blijft het vooral vaak bij mooi woorden. Er is geen sprake van onwil vanuit ministeries of decentrale overheden, maar een sturend wetgevend kader ontbreekt vaak. Ik hoop dat richting de verkiezingen partijen hier op in gaan zetten. Mijn oproep zou zijn: blijf fossiel ontmoedigen en stuur op resultaten op het gebied van schoon vervoer. Het laatste rapport van Natuur & Milieu rondom het duurzaam inkoopbeleid van gemeenten onderstreept deze noodzaak.

 

Bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn er klaar voor. Hopelijk kan een brede coalitie de komende jaren voortgang boeken. Zodat we de inwoners van Nederland laten zien dat Nederland schoner en groener wordt. Voor een beter klimaat en een betere luchtkwaliteit. Laat dat mijn (vroege) nieuwjaarswens zijn!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers