of 61869 LinkedIn

Klimaatdoelen voor mobiliteit halen?

AfbeeldingGeen concurrentie tussen elektrificeren of biobrandstof: alle schone vormen verdienen onze lof!

Als ik de nieuwsberichten van de afgelopen tijd moet geloven, verkeert Nederland in zwaar weer. Niet alleen hebben we te kampen met een stikstofcrisis, eerder deze maand kopte het Planbureau van de Leefomgeving ook nog eens dat we onze klimaatdoelen op dit moment niet gaan halen. Dat is natuurlijk slecht nieuws, maar niet getreurd: er zijn maatregelen voorhanden om die doelstellingen van 2030 nog wél te halen.

Klimaatdoelen nog buiten bereik

Laat ik beginnen met het slechte nieuws. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaan we onze klimaatdoelstellingen op dit moment niet halen. De beoogde reductie van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990 zal eerder komen te liggen tussen de 43 en 48 procent. De oorzaak is niet zo zeer het Klimaatakkoord, die bevat namelijk over de hele linie ‘een steviger beleidspakket dan het eerdere ontwerpakkoord’, het zijn ook recente ontwikkelingen die roet in het eten gooien. Zo valt de olie- en gasprijs vermoedelijk lager uit dan verwacht, waardoor een afname in gebruik niet aannemelijk is.

 

Daarnaast blijkt het CO2-reductiepad een lastige opgave: pas in 2018 lag de CO2-emissie voor het eerst iets lager dan in 1990. In dit tempo gaan we de eindstreep niet halen. Daar waarschuwt de VN ook voor in hun Emissions Gap Report: willen we de klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs nog halen, dan moeten we onze uitstoot per direct met 7,6 procent reduceren. De hoop is dan ook om tijdens de Klimaattop in Madrid deze week te komen tot nieuwe afspraken, bijvoorbeeld over de wereldwijde handel in emissierechten. Tegelijkertijd maken veel landen eerdere gemaakte klimaatbeloften nog steeds niet waar.


Hernieuwbare brandstoffen als oplossing

Natuurlijk is deze berichtgeving ontmoedigend. Toch ga ik niet bij de pakken neer zitten: uit onderzoek van het Platform Duurzame Biobrandstoffen blijkt namelijk dat de doelstellingen van 2030 voor mobiliteit nog wél binnen bereik zijn. Het verhandelen van hernieuwbare brandstofeenheden (HBE) is hierbij onmisbaar.

 

Deze eenheden ontstaan zodra bio-brandstoffen zoals groengas het verkeer in gebracht worden. Dankzij regelgeving kunnen brandstofleveranciers deze HBE’s onderling verhandelen. Volgens Eric van den Heuvel, directeur van het platform, is het hierdoor mogelijk voor leveranciers om ‘aan hun verplichtingen met betrekking tot hernieuwbare energiedoelen te voldoen’. Het mooie is bovendien dat hierdoor verduurzaming zonder subsidie mogelijk is. Een nieuwe subsidieronde voor projecten in hernieuwbare energie, zoals minister Wiebes (EZK) aankondigde, is dus voor de sector mobiliteit niet nodig om de Klimaatdoelen te halen.


Geen geld maar politieke daadkracht

Waar het nu nog aan ontbreekt, is politieke daadkracht. Ik vind het onbegrijpelijk dat de regering de urgentie niet ziet om zich in te zetten voor alle hernieuwbare brandstoffen. Waarom worden de mogelijkheden voor deze schone energie beperkt, terwijl ze kunnen bijdragen aan de vergroening van een derde van de energievraag in het vervoer? Ik had gehoopt dat over het belang van schone energie inmiddels wel consensus zou bestaan.

 

We moeten bovendien af van de discussies over wat het beste alternatief is: elektrificeren of de inzet op biobrandstoffen. We hebben alle schone vormen van energie in het vervoer nodig! Een concurrentiestrijd tussen vormen van schone energie gaat niet bijdragen aan het behalen van de Klimaatdoelen. Ondanks de negatieve berichtgeving blijf ik positief: er ligt een mooi voorstel van het platform op tafel om de komende jaren een forse CO2-reductie te realiseren. Het is nu aan de politiek om deze kansen daadwerkelijk te benutten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Zijn uw tankstations al toekomstklaar?

Afbeelding

Bloggers

PitPoint post

Afbeelding


Blijf op de hoogte van schone brandstoffen en de toepassing ervan!

 

Schrijf u hier in voor digitale post van PitPoint