of 61441 LinkedIn

Kilometers vreten op groente-, fruit- en tuinafval

Jaarlijks rijd ik ruim 50.000 kilometer in mijn autootje en dat doe ik zo groen als mogelijk. Elektrisch rijden is voor mij, net als vele andere gewone stervelingen, nog niet te betalen. Om die reden heb ik gekozen voor een alternatief wat goed is voor het milieu en mijn portemonnee. Mijn auto rijdt namelijk op Groengas.

Groengas is nog erg onbekend en daardoor waarschijnlijk ook nog onbemind. Vóór mijn zoektocht naar een nieuwe auto kende ik het ook nog niet maar nu mag gezegd worden dat ik Groengas omarm! Nog niet zo lang geleden mocht ik een bezoek brengen aan Meerlanden in Rijsenhout. Hier wordt Groengas geproduceerd van GFT-afval.

 

Jaarlijks halen de vrachtwagens van Meerlanden ongeveer 55.000 ton aan GFT-afval op. Van die grote hoeveelheid afval gaat er bijna niets verloren. Omdat toch niet iedereen het afval goed scheidt is het nodig om het GFT-afval “schoon te maken”. Zo wordt er bijvoorbeeld best veel plastic gevonden maar ook biologisch afbreekbare zakken verstoren bijvoorbeeld het proces om Groengas te maken. Ongeveer 2.500 ton vervuild GFT-afval moet alsnog gewoon verbrand worden. Het is dus zaak dat we allemaal zo secuur mogelijk ons afval scheiden.

 

Het zuivere GFT-afval gaat vervolgens met water en warmte de vergistingsmachine in om daarna een week of twee te ‘rotten’. Tijdens dit rottings- of gistingsproces ontstaat er methaan en koolstofdioxide (CO2). Deze twee gassen worden van elkaar gescheiden. De CO2 wordt vanaf 2017 gebruikt als groeibevorderaar in de omliggende kassen. Het methaangas gaat uiteindelijk het landelijk gasnetwerk in. Eerst is het gas nog te zuiver en moet opgewerkt worden zoals dat heet. Daarna kan het het landelijk gasnetwerk in, dan pas noemen we het Groengas, en kan het gebruikt worden om op te rijden maar ook bijvoorbeeld om op te koken (als je ook Groengas afneemt bij je energieleverancier). In totaal wordt er 4,1 miljoen m3 gas geproduceerd, genoeg om 35 miljoen kilometer mee te rijden. Dat is bijna 900 keer de aarde rond rijden!

 

Naast CO2 zijn er ook andere restproducten die vrij komen bij de productie van Groengas en ook die gaan niet verloren. Het water kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de glastuinbouw, de stratenreiniging, maar ook voor gladheidbestrijding door de toevoeging van pekel aan het water. De extra warmte die vrijkomt wordt gebruikt om de glastuinbouw in de omgeving mee te verwarmen. Het overgebleven GFT-afval gaat door de composteringstunnel en levert ongeveer 2,5 miljoen zakken compost op. Daar kunnen behoorlijk wat borders en bloempotten mee gevuld worden!

 

PitPoint is mede-eigenaar van de gasopwerkinstallatie bij Meerlanden. Inmiddels rijdt bijna de helft van het wagenpark van Meerlanden op Groengas en dat tanken ze op hun eigen terrein via een installatie van PitPoint. Hierdoor is de cirkel rond! Wil je zien hoe dit hele proces in zijn werk gaat check dan de bijbehorende vlog. 

  

 

In de inleiding schreef ik dat Groengas goed is voor het milieu en mijn portemonnee. Dat eerste heb ik hierboven inmiddels uitgebreid beschreven en het laatste niet onbelangrijke is dat ik die 50.000 km per jaar voor nog net geen 5 eurocent per kilometer aan brandstof rijd. Koopje toch?!

 

Goed voor het milieu hoeft dus helemaal niet duur te zijn.

 

Afbeelding

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Zijn uw tankstations al toekomstklaar?

Afbeelding

Bloggers

PitPoint post

Afbeelding


Blijf op de hoogte van schone brandstoffen en de toepassing ervan!

 

Schrijf u hier in voor digitale post van PitPoint