of 63623 LinkedIn

Groene golf?

De zomer staat weer voor de deur. Voor het derde opeenvolgende jaar betekent dit dat de Stichting Natuur & Milieu weer aan de slag gaat met de jaarlijkse benchmark duurzaam inkopen van mobiliteit door gemeenten. Ik ben nu al nieuwsgierig naar de gemeente die dit jaar als beste uit de bus komt, en gaan alle gemeenten over de hele linie beter scoren?

Het onderzoek van Natuur & Milieu naar duurzaam inkopen wordt mede mogelijk gemaakt door PitPoint. Door de krachten te bundelen beogen wij een versnelling aan te brengen in de transitie naar duurzame brandstoffen in alle vormen van mobiliteit.

 

Nederlandse gemeenten hebben gezamenlijk een groot inkoopvolume en kunnen een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark. Wist u dat 80% van het Nederlandse taxivervoer door gemeenten gecontracteerd vervoer betreft? Dagelijks worden er ca. 75.000 kinderen per taxi van huis naar school en weer terug naar huis gebracht. Wat te denken van de vele duizenden Nederlanders die dagelijks gebruik maken van het Wmo-vervoer. Er is dan ook een forse milieuwinst te behalen door slimme, duurzame vervoersaanbestedingen uit te schrijven.

 

Vanaf 2015 hebben alle gemeenten zich gecommitteerd om 100% duurzaam in te kopen. Afspraak is afspraak, of toch niet? Om te kijken of gemeenten zich aan hun eigen afspraken houden is Natuur & Milieu in 2015 begonnen met het onderzoeken van alle gemeentelijke vervoersaanbestedingen om te kijken hoe duurzaam ze nou daadwerkelijkheid zijn. Maken gemeenten hun duurzaamheidsbeloften waar?

 

Helaas liet de benchmark van de afgelopen twee jaar zien dat gemeenten nauwelijks voldoen aan hun eigen afspraak om in 2015 100% duurzaam in te kopen. Dit vond ik zeer teleurstellend. Al helemaal omdat gemeenten een voorbeeldfunctie hebben voor hun inwoners en bedrijven. Als zij al niet milieubewust handelen, hoe kan de overheid dit dan van anderen wel verlangen?

 

Ik hoop dan ook dat de afgelopen twee benchmarks hebben gezorgd voor een duwtje in de goede richting. Niet alleen worden de resultaten elk jaar met alle gemeenten gedeeld en krijgen zij hiermee inzicht in de punten waarop ze goed en minder goed scoren, ook doet Natuur& Milieu aanbevelingen hoe gemeenten hun prestaties kunnen verbeteren.

 

Ik ben dan ook erg benieuwd naar de resultaten dit jaar en, in overeenkomst met de tijd van het jaar, zie ik het zonnig in. Uit de markt krijg ik geluiden door dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt in aanbestedingen. Ook in een aantal bestekken, die ik de afgelopen tijd heb bekeken, zie ik dat duurzaamheid steeds zwaarder weegt. Verwachtingsvol kijk ik dus uit naar de publicatie van de benchmarkstudie eind september. Ik hoop van harte dat de resultaten van afgelopen jaar  een mooie nazomer inluiden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers