of 63908 LinkedIn

Goede voornemens voor gezonde lucht

2018 is inmiddels alweer een paar weken aan de gang. Bent u het nieuwe jaar ook begonnen met een goed voornemen? Graag geef ik daar in deze blog enkele suggesties voor. Het is immers nooit te laat voor een goed voornemen. In mijn laatste blog vertelde ik wat de politiek doet om de lucht in Nederland gezonder te maken. Maar u kunt zelf ook actie ondernemen. Wát een mooi voornemen zou het toch zijn om samen te zorgen dat niemand meer ziek wordt door de lucht die we inademen.

Hoewel er steeds meer aandacht lijkt te zijn voor de kwaliteit van onze lucht, is het voor veel mensen geen onderwerp waar ze dagelijks over nadenken. De stap om zelf iets te doen, is dan ook nog ver weg. Mensen denken vaak: ‘Wat maakt mijn houtkachel of auto nu uit? Mijn bijdrage is hoogstens een druppel op de gloeiende plaat.’ Toch is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Het is eigenlijk net als bij de verkiezingen: die ene stem maakt het verschil niet, maar alle stemmen bij elkaar wel. Bovendien levert het voor u ook gezondheidswinst op.

 

Alles waar verbranding bij komt kijken, is slecht voor de luchtkwaliteit. De grootste vervuilers zijn dieselauto’s en scooters met een verbrandingsmotor. Belangrijk is dat u kiest voor schoon vervoer, bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer. Als u een andere auto of scooter wilt kopen, kies dan voor een schone variant, zoals hybride of elektrisch. Voor kleine afstanden is een elektrische fiets ook een goed alternatief. Denk er ook eens over na of u het aantal autokilometers op een andere manier kunt beperken. Thuiswerken en op afstand vergaderen zijn steeds beter mogelijk. Als u toch met de auto gaat, probeer dan met iemand samen te reizen.

 

Ook door het vliegverkeer worden forse hoeveelheden ultrafijne deeltjes uitgestoten. Uit onderzoek blijkt dat de concentraties ultrafijnstof rond vliegvelden verhoogd zijn als gevolg van de luchtvaart. En dat wordt alleen nog maar meer, omdat het vliegverkeer blijft toenemen. Kies daarom eens voor de trein in plaats van het vliegtuig voor bijvoorbeeld een stedentrip. Misschien neemt de groei van het vliegverkeer dan af.

 

Een andere belangrijke bron van vieze lucht die uzelf kunt aanpakken is de uitstoot die komt van houtverbranding. Rook van houtkachels, open haarden en vuurkorven is erg ongezond. Lokaal zorgt het voor veel luchtvervuiling. Daarom adviseert het Longfonds niet te stoken op hout. Kies voor (sfeer) verwarming zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

 

Stapt u weleens over van energieleverancier? Dit is ook het moment om te kiezen voor groene stroom. Gebruik elektriciteit uit natuurlijke bronnen zoals water, wind of kies voor zonnepanelen. Deze energiebronnen zorgen voor minder luchtvervuiling.

 

De intensieve veehouderij is ook een grote bron van luchtvervuiling. Er wordt rechtstreeks fijnstof uitgestoten, maar ook indirect in de vorm van ammoniak dat in de lucht wordt omgezet als fijnstof. Door het eten van minder of geen vlees is er minder uitstoot van vervuilende stoffen. Kies daarom ook eens voor plantaardige vleesvervangers.

 

Ik weet aan welke goede voornemens ik dit jaar ga werken. Doet u ook mee?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers