of 65378 LinkedIn

Erik Kemink

Erik Kemink is directeur van PitPoint clean fuels. Met PitPoint gaat Erik voor 100% schoon vervoer in 2030. Over deze missie zegt hij: “het is een ambitieuze doelstelling maar wij zijn er van overtuigd dat het mogelijk is en doen er alles aan de overgang naar schone brandstoffen te faciliteren”. 

Erik geeft sinds 2008 met veel plezier leiding aan het inmiddels internationaal opererende PitPoint. Hij werkte tussen 2002 en 2008 in verschillende functies voor Ballast Nedam en The Netherlands Water Partnership en studeerde Civiele Techniek in Delft. Hij is getrouwd en is vader van 4 jonge kinderen.

In zijn blogs geeft Erik een open en heldere visie op de ontwikkelingen in de markt voor schone brandstoffen. Hij volgt de politieke en publieke opinie over dit onderwerp op de voet en zegt hierover: “We moeten ons zich niet vastleggen op één duurzame brandstof.  Het gaat om een optimale transitie om te komen tot schoon rijden”. Hij ziet een groot voordeel in politieke- en publieke samenwerkingsverbanden. “Door een goede samenwerking kan ons doel van schoon rijden veel sneller worden gerealiseerd”.

 

Meer informatie:       

Twitter: @ErikKemink

Website: www.pitpoint.nl


 • Wie betaalt de rekening voor CO2-reductie?

  2 reacties

  Hét dilemma voor 2019.

  Allereerst alsnog de beste wensen voor een duurzaam 2019! Moge het een jaar worden waarin wij samen met u schone brandstoffen nog meer op de kaart zetten, en daarmee 100% emissievrij vervoer wederom een stap dichterbij brengen. Voordat ik vooruitblik op wat 2019 voor ons in petto heeft, wil ik beginnen met een terugblik op 2018. Een jaar geleden stelde ik in mijn blog dat 2018 ‘het jaar van de waarheid’ zou worden voor de strijd tegen klimaatverandering en luchtvervuiling. Een jaar waarin Europa de rol van wereldwijde koploper op het gebied van klimaatbeleid op zich neemt. Is mijn voorspelling uitgekomen?

 • Fossiele brandstoffen uitbannen nu urgenter dan ooit

  1 reactie

  Afbeelding“Laatste kans om wereldwijde ‘klimaatcatastrofe’ te voorkomen,” aldus VN-klimaatpanel IPCC.

  Het is ‘vijf voor twaalf’ voor het klimaat volgens het uiterst kritische rapport dat het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) vorige maand publiceerde. Om een wereldwijde ‘klimaatcatastrofe’ te voorkomen moet de opwarming van de aarde beperkt worden tot 1,5 graad, in tegenstelling tot 2 graad, zo waarschuwt het VN-Klimaatpanel. Om dit te bereiken zal de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moeten worden teruggedrongen, en in 2050 nihil zijn. Ambitieus? Ja, geven de onderzoekers toe. Er zullen ‘ongekende’ maatregelen nodig zijn, maar tegelijkertijd onderstrepen ze dat het wel degelijk haalbaar is.

 • Een goede zomer voor schone brandstoffen in Europa

  Reageer

  REDII en andere stappen voorwaarts op de weg naar zero emissie.

  Net als velen van u, ben ik inmiddels weer aan het werk na mijn vakantie en kijk ik terug op een mooie zomer. Ook op het gebied van schone brandstoffen waren het zonnige weken. Er zijn namelijk een aantal belangrijke beslissingen genomen voor de transitie naar zero emissie vervoer. Op Europees niveau, in het kader van de Richtlijn hernieuwbare energie. Maar ook op nationaal niveau.

 • Europa, vergeet groengas niet op de weg naar zero emissie

  Reageer

  Er is niet slechts één ‘silver bullet’ brandstof oplossing voor de transitie naar schoon transport.

  Verduurzaming van het transport door inzet van schonere en zero emissie brandstoffen is bittere noodzaak. Wegtransport is verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van de CO2-uitstoot in Europa en is de voornaamste oorzaak van verontreiniging in onze steden. Zoals Maroš Šefcovic, vice-president van de Europese Commissie tijdens een recente toespraak in Parijs aangaf: “Het gevolg is dat miljoenen mensen in de wereld ziek worden en vroegtijdig overlijden. We kunnen niet langer toekijken zonder iets te doen,” zo stelde hij. Ik ben het hierover roerend eens met Šefcovic. Onze visies over hoe 100% schoon transport gerealiseerd kan worden verschillen echter enigszins van elkaar. In deze blog leg ik uit waarom.

 • Hard op weg naar een emissieloze toekomst

  2 reacties

  Laat ik deze blog beginnen met het geweldige nieuws uit Duitsland: Dankzij een belangrijk besluit van de hoogste bestuursrechter van het land mogen Duitse steden diesels voortaan uit de binnenstad weren. Bewoners van Düsseldorf en Stuttgart kunnen eindelijk opgelucht ademhalen. Mede door dieseluitlaat is het bijna nergens in Duitsland slechter gesteld met de luchtkwaliteit dan in deze steden.

 • Maak de import van Groengas mogelijk binnen Europa

  Reageer

  AfbeeldingNieuw Europees beleid voor biobrandstoffen.

  Het Europees Parlement heeft recent ingestemd met nieuw beleid rondom biobrandstoffen. Een van de besluiten is dat het EU target voor duurzame energie 35% wordt in de toekomst, waarvan transport 12% moet invullen. Genoeg kansen dus om ons Europese netwerk van schone laadinfrastructuur verder uit te breiden. Immers, groengas en waterstof vallen ook onder de ‘advanced fuels’ van het EU beleid. Ook is het positief dat palmolie niet meer gebruikt mag worden in de productie van diesel.

 • Het jaar van de waarheid

  Reageer

  Europees leiderschap versus klimaatverandering

  Een gelukkig en duurzaam 2018 gewenst namens PitPoint! Ik ben benieuwd naar wat dit jaar voor ons in petto heeft. De ontwikkelingen omtrent schone brandstoffen zullen in ieder geval allesbehalve stilstaan. Mijn voorspelling is dat Europa op dit gebied voor veel verandering gaat zorgen.

   

  Sterker nog, ik denk dat 2018 het jaar gaat zijn dat Europa voorop gaat lopen in de strijd tegen klimaatverandering en luchtvervuiling. Ik heb een aantal momenten op een rijtje gezet die wat mij betreft allesbepalend zullen zijn voor de ontwikkeling van schone brandstoffen, en dus een schonere toekomst.

 • Het regent klimaattoppen

  1 reactie

  Twee jaar na het afsluiten van het klimaatakkoord, lijkt de doelstelling om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden voorlopig wishful thinking.Onlangs kwamen klimaatministers uit alle landen bijeen tijdens de jaarlijkse VN-Klimaattop in Bonn. Daar gingen ze in gesprek over onder meer het verder terugdringen van broeikasgassen. Dat is hard nodig, blijkt uit een rapport van de VN World Meteorological Organization (WMO). Die acht de kans groot dat het jaar 2017 tot de top drie van de warmste jaren ooit behoort.

 • Schone steden, begin met ambitie

  Reageer

  AfbeeldingWat hebben Londen, Parijs, Los Angeles en Kaapstad met elkaar gemeen? Het zijn miljoenensteden, en sinds kort ook internationale rolmodellen als schone steden door hun aanpak van schoon vervoer. Vorige week maandag spraken twaalf van deze grote steden af om vanaf 2025 enkel nog zero-emissie bussen aan te schaffen. Verder zullen als onderdeel van dit initiatief groene milieuzones waar geen plek is voor fossiele brandstoffen worden uitgebreid. Londen met name liet er geen gras over groeien. Burgemeester Khan kondigde dezelfde dag aan met een extra tolheffing te komen voor vervuilende benzine- en dieselvoertuigen. De weg naar schoon vervoer, en schone steden, het begint met ambitie.

 • Schone brandstoffen stelen de show

  Reageer

  Juncker verraste vriend en vijand vorige maand met zijn uiterst positieve “State of the Union” toespraak over de toekomst van Europa. Want hoewel de rol van de Europese Unie steeds vaker ter discussie gesteld wordt, heeft Juncker een duidelijke visie: het gaat goed met Europa. PitPoint is vooral enthousiast over de belofte van Juncker dat Europa het voortouw gaat nemen in de strijd tegen klimaatverandering. We kijken dan ook uit naar de nieuwe voorstellen die de Commissie gaat doen om dit te realiseren.

 • Alle ogen gericht op Juncker

  1 reactie

  Het einde van de zomer betekent ook het begin van een nieuw politiek jaar, in Nederland én in Brussel. Op 13 september zullen alle ogen gericht zijn op Jean-Claude Juncker, die dan de jaarlijkse “State of the European Union” toespraak houdt, als Voorzitter van de Europese Commissie. Bij PitPoint zijn wij vooral benieuwd naar de gang van zaken met betrekking tot de Europese aanpak van de klimaatverandering.

 • Barsten in Europees diesel-bastion

  Reageer

  PitPoint is druk bezig met internationalisering. Om aan de toenemende clean fuel behoefte in Europa te voldoen. En om onze missie van 100% schoon vervoer in 2030 ook buiten de Nederlandse grenzen te verwezenlijken. Onze ambitie is uit te groeien tot één van de internationale koplopers op het gebied van duurzame mobiliteit. Samen met onze partners en klanten willen we stappen blijven maken om de totale markt voor schone brandstoffen te vergroten. Om te beginnen met Noordwest Europa. Het CO2 vraagstuk is immers veel groter dan Nederland. Mijn blog zal zich daarom de komende tijd meer concentreren op internationale ontwikkelingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en duurzame brandstoffen. In deze blog deel ik mijn kijk op de barsten die langzaam maar zeker in het Europees diesel-bastion verschijnen.

 • Een goede verslaving

  Reageer

  Voor menigeen staat de zomervakantie weer voor de deur. Een goede gelegenheid om even tot rust te komen en de zinnen te verzetten. Mocht u met de auto naar zonnigere oorden gaan dan wordt de kans steeds groter dat u ook over de grens schone brandstoffen van PitPoint tegenkomt aan de pomp. Precies hetgene dat wij voor ogen hebben: heel Europa verslaafd maken aan clean fuels!

 • Kabinet of niet, PitPoint houdt koers met het realiseren van schoon vervoer in 2030 en van het sponsoren van raceauto’s op waterstof tot het verder uitrollen van ons laadpalennetwerk

  Kabinet of niet, PitPoint houdt koers

  Reageer

  Op het moment van schrijven van mijn blog duurt de formatie inmiddels 90 dagen. GroenLinks viel deze week definitief af als coalitiepartner voor het motorblok VVD, CDA en D66. Een coalitie met zulke verschillende smaken had prima gepast bij het diverse land dat wij zijn.  Althans, dat is mijn bescheiden mening. Uitdagingen zijn er genoeg, alhoewel een echte crisis niet aan de orde is. Het formeren zal daarom nog wat tijd in beslag nemen, Haagse insiders voorspellen op z’n vroegst in oktober pas een nieuw kabinet. Hoe dan ook, PitPoint hoopt dat een nieuwe regering echt werk gaat maken van het verduurzamen van onze samenleving. Het mogelijk toetreden van ChristenUnie en/of PvdA biedt nog genoeg perspectief hiervoor.

 • De overheid moet de volgende stap zetten

  Reageer

  Dinsdag 23 mei ontvingen diverse Kamerleden uit handen van de Groene Zaak en Partos een petitie die oproept tot het sluiten van een duurzaam regeerakkoord.  400 bedrijven en maatschappelijke organisaties willen de 17 ‘Sustainable Development Goals’ centraal stellen. Een initiatief dat van harte wordt ondersteund door PitPoint. Het klimaat, milieu en duurzaamheid zijn immers zaken die de volle aandacht verdienen van een nieuw kabinet.

 • Brief aan de programmacommissie

  Reageer

  Nu de Tweede-Kamerverkiezingen achter de rug zijn en de formatiegesprekken niet gelukt zijn, hoopt PitPoint alsnog vurig dat er een duurzaam regeerakkoord gevormd kan worden. Hoe vertalen we het Akkoord van Parijs in trefzekere maatregelen om de klimaatdoelen te halen? Hoe zetten we stappen in de verduurzaming van onze energievoorziening? En hoe bereiken we het ideaal van 100% duurzaam vervoer in 2030? PitPoint, de bouwer van de tankstations van de toekomst, is klaar om haar bijdrage te leveren aan deze doelstelling. Door alle duurzame brandstoffen te leveren – elektriciteit, waterstof en groengas – stimuleert PitPoint automobilisten en zakelijke vervoeraanbieders over te stappen van diesel en benzine naar schoon transport. Daarvoor werken we graag samen met het nieuwe kabinet.

 • Duurzaam regeerakkoord

  Reageer

  Geachte programmacommissie,

  Nu de Tweede- Kamerverkiezingen achter de rug horen we weinig vanuit Den Haag. VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelen over wat – zo hopen wij vurig – een duurzaam regeerakkoord wordt. Hoe vertalen we het Akkoord van Parijs in trefzekere maatregelen om de klimaatdoelen te halen? Hoe zetten we stappen in de verduurzaming van onze energievoorziening? En hoe bereiken we het ideaal van 100% duurzaam vervoer in 2030?

 • Mooie woorden in 2016, resultaat in 2017!

  Reageer

  Nu 2016 op haar einde loopt is het tijd om terug te kijken. Voor PitPoint was het een bijzonder jaar. Ik ben trots op de ontwikkeling die wij doormaken: van kleine afsplitsing van Ballast-Nedam tot een solide marktpartij die diverse schone brandstoffen aanbiedt.

 • Overheid, neem het voortouw!

  Reageer

  Met veel plezier heb ik naar Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen gekeken. Het blijft toch het politieke hoogtepunt van het jaar. Zeker met de komende Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zijn de meeste partijen al in de campagnemodus gaan staan. Ik vond het goed om te horen dat de Koning in zijn Troonrede aandacht vroeg voor investeringen in verduurzaming en de energietransitie, zoals ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren opmerkte.

 • Zo veel mensen, zo veel meningen

  Reageer

  Een paar maanden geleden werd ik uitgenodigd door de Vaste Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer. Ik mocht deelnemen aan een rondetafelgesprek over ‘elektrisch rijden’. Uiteraard ben ik op deze bijzondere uitnodiging ingegaan: het is voor mij een eer te mogen spreken in het hart van onze democratie. Afgelopen donderdag was het zo ver en mocht ik de visie van PitPoint over schoon vervoer uiteenzetten. Met mij aan tafel zaten verschillende mensen uit de industrie, de wetenschap en vertegenwoordigers van diverse ngo’s.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Whitepapers

Bloggers