of 64231 LinkedIn

Er is veel nodig voor zero emissie doelgroepenvervoer

Het bestuursakkoord doelgroepenvervoer is heel duidelijk, vanaf 2025 zero emissie. Inmiddels hebben circa 50 gemeenten samen met vervoerders en voertuigleveranciers het bestuursakkoord ondertekend met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Heel mooi, maar we moeten dan wel nu aan de slag om het waar te maken. Dat betoogt Paul de Winter van PitPoint.

PitPoint ziet de toekomst rooskleurig. Alle ingrediënten zijn aanwezig om zero emissie doelgroepen vervoer mogelijk te maken, maar de soep moet nog gemaakt worden. En het recept bepaald de snelheid en doeltreffendheid om de komende zes jaar dit doel waar te maken. De ingrediëntenlijst bestaat uit de juiste aanbesteding, ondernemerschap van taxiondernemers, voertuigen en de benodigde laad- en tankinfrastructuur.

 

De aanbestedende dienst schept de juiste randvoorwaarden waarna de markt aan zet is om met creativiteit in te schrijven en daarbij is zero emissie het uitgangspunt vanaf 2025. Zes jaar lijkt ver weg, maar het is van belang om nu de transitie in te zetten met elektrische en waterstof voertuigen en het inregelen van de laad- en tankinfrastructuur, zodat er straks makkelijk kan worden opgeschaald. Dit geldt ook voor de voertuigen, want de wil en de laad- en tankinfrastructuur kan er zijn, maar zonder geschikte voertuigen dreigt de soep te mislukken. De komende jaren valt er veel te verwachten van de voertuigkant, maar we zijn er nog niet.

 

Door de toenemende vraag in aanbestedingen naar zero emissie voertuigen wordt de creativiteit van taxiondernemers behoorlijk op de proef gesteld. Onder andere waar straks de E-voertuigen geladen kunnen worden. Gaat de aanbestedende dienst dat regelen of de vervoerder? In nagenoeg alle recentelijk verschenen aanbestedingen dient de vervoerder zorg te dragen voor de laadinfra. Dat betekent een forse aanpassing in de operatie. Laadtijd en locatie komen centraal te staan. Ook het mee naar huis nemen van voertuigen komt daardoor in een ander daglicht te staan. Immers, niet iedereen heeft een eigen parkeerplaats en of mogelijkheden bij huis te laden. Dit zijn leuke uitdagingen, alleen staan ze onder forse tijdsdruk van aanbestedingsdeadlines. Een oproep aan aanbestedende diensten is op z’n plaats om vervoerders de ruimte te geven in te groeien en ze, gezien de hogere investeringen, een langere contractduur voor te leggen.

 

Voor vervoerders zijn er diverse E-oplossingen voor handen. Van laadplein of snellader(s) op eigen terrein tot bijvoorbeeld een gezamenlijke gebruik met een lokale ondernemer. Dit laatste kan financieel heel interessant zijn door een optimale benutting van de laadinfra. In alle gevallen kost de realisatie tijden dit kan langer worden naarmate er zwaardere aansluitingen op het netwerk gerealiseerd moeten worden.

 

Oog voor transitie

Ook de weg naar 2025 moet niet onbesproken blijven, want wat gebeurt er als er nog geen elektrisch of waterstof voertuig beschikbaar is? Doorgaan met Diesel? Nee, in de transitieperiode zijn er naast elektrisch en waterstof andere haal- en betaalbare alternatieven beschikbaar. Geavanceerde biobrandstoffen, zoals groengas, die CO2 en luchtkwaliteitsemissies fors (tot meer dan 70%)reduceert. Het gaat om een mix van groene energie waar taxiondernemers het verschil maken door nu al emissies te reduceren om straks gemakkelijk over te stappen naar een volledige emissie loze vloot. PitPoint helpt de taxiondernemers graag met advies over laad- en tankinfrastructuur. Daarbij kijken we ook naar beschikbaarheid van schone voertuigen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers