of 63372 LinkedIn

Een jaar verder

Van langzame transitie naar meer ambitie

Op het moment van schrijven is Sinterklaas al het land uit en staan de Kerstdagen voor de deur. Voor mij persoonlijk was het een bijzonder eerste jaar als managing director van PitPoint Nederland. Dagelijks ben ik er getuige van hoe ons bedrijf groeit en bloeit en zich steeds meer positioneert als dé leverancier van schone brandstoffen. Ik ben dan ook trots op ons team in Nieuwegein en in de rest van Europa, waar wij ook steeds meer voet aan de grond krijgen.

Elektrisch rijden verdient meer aandacht

Is deze plek dan louter een goed nieuws forum? Nee, zeker niet. PitPoint bekijkt alle ontwikkelingen door een positieve, maar kritische bril. Zo kwam de ANWB net voor pakjesavond met een niet zo mooi cadeau. Wat blijkt: elektrisch rijden is nog altijd zo’n 10% duurder voor de automobilist dan rijden op benzine. Er is dus werk aan de winkel voor het nieuwe kabinet, wil zij de ambitie om per 2030 enkel nog zero emissie auto’s te verkopen realiseren. Meer schone tanklocaties en oplaadpunten en het fiscaal ontmoedigen van fossiel zijn enkele stappen die zij kunnen zetten. Goed om te zien dat Kamerleden vanuit zowel de coalitie als oppositie hiermee aan de slag willen.


Overheid moet aan de slag

De overheid mag zelf ook nog een flinke slag maken, zo bleek uit onderzoek van Natuur & Milieu. Bij aanbestedingen van gemeentelijke wagenparken wordt slechts in beperkte mate gestuurd op milieucriteria. Sterker nog, 75% van alle gemeenten slaagt er niet in duurzaam aan te besteden. Een gemiste kans om lokaal de luchtkwaliteit te verbeteren. Vele gemeenten voldoen ook niet aan hun eigen streven om 100% duurzaam in te kopen. Collega Marco Fossen stond er recent ook bij stil in zijn blog en komt met goede aanbevelingen, bindend leesadvies!

 

Ook hopen wij dat Den Haag het voorbeeld van de Europese Commissie zal volgen om CNG en LNG mee te tellen voor doelstellingen op het gebied van emissievrij vervoer. Alhoewel minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken afwijzend reageerde houden wij toch hoop. Immers, deze brandstoffen kan men prima vergroenen met Groengas! In Nederland is 50% van alle CNG reeds groen.

 

Denk aan productie uit reststromen en afval zoals GFT, mest en rioolslib. Daar hebben we dus geen schaarse landbouwgrond voor nodig uit andere delen van de wereld. Zo wordt er milieuwinst geboekt en een interessant verdienmodel gecreëerd voor ondernemers. CNG en LNG zijn schone brandstoffen die een perfecte niche oplossing zijn voor vervoermarkten waar full electric nog geen optie is. Dus waarom wachten?


Schonere lucht voor Haarlem

Terug naar laadinfrastructuur. Een absolute voorwaarde voor verduurzaming. Zo openden wij vorige maand het eerste gecombineerde EV/CNG station van Nederland in Haarlem. Hiermee helpen wij vervoerder Connexxion in de overgang naar uitstootvrije bussen. Per 2020 stapt Connexxion geheel over op elektrische bussen. Zij laten hiermee zien dat verduurzaming niet een vaag toekomstperspectief is, maar dat er nu al stappen gezet kunnen worden.

 

Bemoedigend dat steeds meer ‘fleetowners’ een eigen laadplein op hun eigen terrein willen ontwikkelen. En in de regio Haarlem kunt u zelfs vervoerd worden door een voormalig staatssecretaris, wie wil dat nou niet: Een schone bus en een topchauffeur. Een droomrit als u het mij vraagt.

Daar draait het uiteindelijk om. Partijen met ambitie die voor de markt uit durven te denken en hiermee de toon zetten. Ik richt mij dit jaar voor het laatst tot jullie. Graag dank ik jullie voor het lezen van mijn blogs en de leuke reacties die ik krijg. Ik wens jullie alvast een schoon jaar toe.

 

Tot in 2018!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers