of 63908 LinkedIn

Een goede verslaving

Voor menigeen staat de zomervakantie weer voor de deur. Een goede gelegenheid om even tot rust te komen en de zinnen te verzetten. Mocht u met de auto naar zonnigere oorden gaan dan wordt de kans steeds groter dat u ook over de grens schone brandstoffen van PitPoint tegenkomt aan de pomp. Precies hetgene dat wij voor ogen hebben: heel Europa verslaafd maken aan clean fuels!

Gemiste kans voor Amsterdam en Rotterdam

Maar ook in eigen land is er genoeg te doen. In mijn vorige blog stond ik uitgebreid stil bij een nieuwe aanbesteding in Amsterdam van vuilniswagens en veegauto’s. Deze dreigt namelijk uit te draaien op diesel. En dat is juist hetgene dat wij niet voor ogen hebben. Onderzoeksinstituut TNO zal op verzoek van de gemeente een second opinion uitvoeren. Wij hopen dat de gemeenteraad hier scherp op blijft. De urgentie voor verduurzaming wordt immers steeds groter. Zo blijkt uit onderzoek van de GGD dat de luchtkwaliteit in Amsterdam het afgelopen jaar niet is verbeterd.

 

En wat schetst onze verbazing? Ook in Rotterdam, waar de gemeente op zoek gaat naar nieuwe bestelauto’s, dreigt een aanbesteding de verkeerde kant op te gaan. Mijn collega Marco Fossen schreef er een blog over op Binnenlands Bestuur. Ondanks mooie duurzaamheidsambities lijken ze niet de volgende stap te zetten. Terecht roept Marco de gemeente op om in iedere aanbesteding ruimte voor schone brandstof te bieden.

 

Bedrijfsleven klaar om te vergroenen

Gezien de discussies over luchtkwaliteit in onze steden, de toegenomen drukte en nieuwe uitdagingen op het gebied van logistiek/deeleconomie is het uitblijven van echt duurzame maatregelen door sommige gemeenten opvallend. Terwijl bedrijven volop hun verantwoordelijkheid nemen. Denk aan PostNL die al meer dan 800 bestelauto’s en -bussen op groengas heeft rijden.

 

Ook mooi nieuws uit de eigen keuken: zo gaat PitPoint in Helmond op de Automotive Campus het bestaande waterstoftankstation uitbreiden in opdracht van WaterstofNet. Ook komt er een mobiel station dat bij bedrijven in Vlaanderen en Nederland op locatie ingezet kan worden bij demonstraties. PitPoint komt dus (samen met station eigenaar WaterstofNet) binnenkort letterlijk naar u toe.

 

Ondertussen blijft het netwerk van schone brandstof tankstations van PitPoint gestaag groeien, met een LNG bunkerstation voor schepen in Keulen, drie LNG tankstations goed bereikbaar voor vrachtwagens in Nederland, en het zojuist geopende CNG tankstation in Beverwijk. En dat is maar goed ook, aangezien we volgens Trouw een historisch kantelpunt hebben bereikt in duurzame energie, en ING voorspelt dat er in 2035 geen auto’s meer op diesel of benzine worden verkocht.

 

In Den Haag gaan de onderhandelingen over een nieuwe kabinet onverminderd door dit reces. Wij hopen natuurlijk op een goed fiscaal regime voor alle schone brandstoffen, meer actie op het gebied van duurzaam inkopen, en het centraal stellen van de Sustainable Development Goals.

Wat het najaar ook moge brengen, ik hoop dat ik in komende blogs veel positieve berichten met u mag delen over succesvolle, duurzame aanbestedingen!

 

Voor nu wens ik u een fijne zomer toe.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers