of 64740 LinkedIn

Een elfstedentocht op schone brandstoffen

Een elfstedentocht op schone brandstoffen.
Reageer

Zeg Dokkum (gemeente Dongeradeel) en men zegt Bonifatius en de Elfstedentocht. Er zijn bijna geen steden in Nederland die ondanks hun beperkte inwoneraantal zo’n bekendheid genieten. En waar een andere Friese gemeente (Surhuisterveen) afgelopen week niemand minder dan Tour de France winnaar Chris Froome ontving voor het spreekwoordelijke rondje om te de kerk, keken wij toch met iets meer enthousiasme naar Dongeradeel, 25 kilometer verderop. Daar is besloten om een nieuwe kop te zetten op de huidige duurzaamheidsplannen. Ook rijden er al meerdere gemeenteauto’s op groen gas. Over succesvol duurzaam inkopen gesproken! Mooi om te zien dat verschillende overheden zich presenteren als koplopers. Dongeradeel laat zich in ieder geval alvast van haar beste kant zien, hulde! Wie volgt?

Kansen voor schoon vervoer na de zomer

Wij kijken ook alvast vooruit naar Prinsjesdag en verder. Het Formule-E team pleitte begin juni voor een flinke stimulans voor de elektrische auto. Denk hierbij aan instrumenten zoals aanschafsubsidies en oplaadtegoed. Maar, zoals de ANWB terecht heeft opgemerkt: “zonder laadpunten geen elektrische auto en zonder elektrische auto geen laadpunten.” Als de politieke ambitie er is om in 2025 1 miljoen elektrische voertuigen de weg op te hebben, moet ook de politieke wil er zijn om meer laadpalen te realiseren en fiscale maatregelen te nemen. Het Financieel Dagblad beschrijft in het artikel ‘Zonder laadpaal gaat groene stroom aan stekkersauto voorbij’ het elektrisch autolandschap in Nederland. De ambities zijn hoog, zeker omdat er van de ruim acht miljoen auto’s die Nederland telt er momenteel maar 1,1% elektrisch kunnen rijden. Punten die ook door PitPoint werden aangestipt tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer vlak voor de zomer. Hoe dan ook, de laatste Miljoenennota van het huidige kabinet en een nieuw regeerakkoord bieden goede mogelijkheden om schoon vervoer extra te stimuleren. Het zou wel eens een jaar van een politiek kantelpunt kunnen worden. Onze inzet staat vast: meer aandacht voor duurzaam inkopen, exit diesel, en meer clean fuels!

 

Zwitserse innovaties

In Zwitserland weten ze trouwens wel hoe ze elektrisch rijden verder moet brengen, daar is nu een proef gaande rondom flash charging. Hierbij worden bussen per halte in 15 seconden opgeladen, om zo de volgende halte weer te bereiken. De lokale publieke transportautoriteit stelt 16 miljoen ter beschikking voor de ontwikkeling van deze techniek. Wie weet zijn er wat Kamerleden en bewindspersonen op vakantie in Zwitserland en komen ze met wat inspiratie terug? En zijn deze Kamerleden onderweg nog schone tankstations tegengekomen? Tip: download onze app!

 

RLI: maak werk van duurzame ontwikkeling

Maar Nederland zit zeker niet stil. Zo publiceerde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) recent een rapport met de belangrijkste opgaven voor duurzame ontwikkeling. Het adviesorgaan pleit onder andere voor een snellere transitie richting een circulaire economie en het terugdringen van CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld door middel van het wettelijk vastleggen van het internationaal afgesproken CO2-reductiedoel of het instellen van een energiecommissaris die partijen gaat ondersteunen in de transitie naar schone energie. Leesvoer voor iedereen die duurzaamheid een warm hart toedraagt. En dat doet PitPoint zeker.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers