of 63372 LinkedIn

De politieke aanval is ingezet: einde van fossiele brandstoffen in zicht?

AfbeeldingKamerleden in debat met Minister Wiebes (EZK) over de kabinetsvisie op het Klimaatakkoord.

Voor politieke junkies valt er in het najaar veel te genieten. De Tweede Kamer voert wekelijks marathondebatten over alle uithoeken van de Rijksbegroting. Een paar weken geleden was het de beurt aan EZK en I&W.

Een mooi moment voor Kamerleden om bewindslieden enerzijds aan de tand te voelen over de begroting en anderzijds te overtuigen van hun verhaal. Daarnaast gingen Kamerleden in debat met minister Wiebes (EZK) over de kabinetsvisie op het Klimaatakkoord.


Alternatieve brandstoffen als businesscase

Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van I&W werd er flink gedebatteerd over elektrisch rijden en het belang van voldoende laadpalen. Vooral Jan Paternotte (D66) besteedde aandacht aan dit onderwerp. Zo riep hij tijdens het debat op tot meer duidelijkheid over tankstations, ‘waar mensen kunnen laden en waar ze waterstof kunnen tanken’. Dat versterkt volgens het Kamerlid de ‘businesscase voor tankstations om die alternatieve brandstoffen aan te bieden’. Bovendien herinnert het ‘al die andere chauffeurs, die nog benzine of diesel tanken, eraan dat er voor hen een schoner alternatief is’. Samen met Carla Dik-Faber (CU) diende hij een amendement in om bebording van alternatieve brandstoffen mogelijk te maken.

 

Dit vind ik geweldig nieuws! Laten we er bij diesel- en benzinegebruikers op blijven hameren dat er inmiddels talloze mogelijkheden zijn voor het tanken van schone brandstoffen. Zo wordt in het voorjaar van 2019 alweer het derde openbare waterstoftankstation van Nederland geopend door PitPoint. Om over het aantal openbare CNG/groengas-tanklocaties in Nederland nog maar te zwijgen, dat zijn er ondertussen meer dan 70. Deze zijn makkelijk te vinden via onze app.


Stimuleren van zowel groengas als waterstof

Het debat over het Klimaatakkoord was aanleiding voor Agnes Mulder (CDA) om samen met VVD, D66, PvdA, CU een motie in te dienen. Met die motie verzoekt ze de regering ‘met een routekaart te komen om innovatie, productie en gebruik van groengas te bevorderen naar het voorbeeld van waterstof’. Goed om te weten dat die motie met een ruime meerderheid is aangenomen in de Tweede Kamer en dat Mulder de minister verzocht heeft in een brief in te gaan op het beleid ten aanzien van groengas. Dit laat zien dat Kamerleden het belang van zowel waterstof als groengas erkennen in het reduceren van CO2-uitstoot.

 

Ik was aangenaam verrast door de poging van Mulder om nog een stap verder te gaan. Zij vroeg namelijk naar de mogelijkheden om ‘niet-emmissieloze auto’s’ vanaf 2030 te verbieden. Helaas is dit volgens Wiebes niet mogelijk. We moeten de transitie daarom op andere manieren stimuleren. Een CO2-heffing zou nuttig kunnen zijn. Uit angst voor weglekeffecten wil Wiebes dit alleen in Europees verband invoeren. Hopelijk slaagt deze poging. Dit zou een steun in de rug zijn voor het brede palet aan alternatieve brandstoffen en hiermee een grote stap op weg naar een schone toekomst!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotal

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

www.total.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers