of 58952 LinkedIn

Voetballen op mais

Voetballen op mais. Consortium ontwikkelt volledig composteerbaar kunstgrassysteem.
Sweco 3 reacties

Consortium ontwikkelt volledig composteerbaar kunstgrassysteem.
Een consortium bedrijven, met daarin naast Sweco ook Senbis Polymer Innovations, Antea Sport, EdelGrass en TenCate Grass, hebben de opdracht gekregen om een volledig composteerbaar kunstgrassysteem te ontwikkelen. Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wil met deze aanbesteding een goede oplossing realiseren voor het afvalprobleem van huidige kunstgrassystemen, waarbij microplastics in het milieu terecht komen. Begin 2021 wil het consortium een testveld installeren.

Het voorafgaande haalbaarheidsonderzoek werd onlangs succesvol afgerond. Uit het onderzoek bleek dat er een groot marktpotentieel bestaat voor het composteerbare kunstgrassysteem genaamd GreenMaxx. Deze wordt gemaakt van volledig natuurlijke producten, zoals zetmeel uit mais. Dit kunstgrasveld kan aan het einde van zijn functionele levensduur worden verzameld en naar een industriële composteringsinstallatie worden gebracht waar het volledig zal worden gecomposteerd. De compost kan vervolgens worden gebruikt als bijvoorbeeld bodemmeststof. Naast de ambitie dat het bio kunstgrasveld volledig recyclebaar en circulair moet zijn, heeft het consortium de ambitie om ook het micro-plastic probleem van kunstgras in zijn directe omgeving aan te pakken, door te werken met biologisch afbreekbare polymeren.

 

(Dwarsdoorsnede opbouw GreenMaxx)

 

Milieu analyses en richtlijnen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, opdrachtgever namens het ministerie van VWS, erkende de kracht van zowel het voorstel als het consortium. Sweco verzorgt alle milieuanalyses en richtlijnen die nodig zijn voor het ontwikkelen van een product met dergelijke ecologische claims, Antea Sport stuurt de ontwikkelingen met betrekking tot installatie, Senbis Polymer Innovations richt zich op de ontwikkeling van biopolymeren voor de textiel- en grasgarens, TenCate Grass richt zich op garenextrusie en EdelGrass op het weven van het systeem.

 

Het ministerie van VWS wil de problematische afvalverwerking van huidige kunstgrasvelden snel oplossen en vraagt het consortium om eind 2020 met een werkend alternatief te komen. In de komende periode wordt in vier iteraties gezocht naar het juiste recept. Begin 2021 wil het consortium een testveld installeren.

 

Contact

Lonneke Wijnhoven, Directeur Communicatie
+31 88 811 6361 / 
Karin Groendijk, Senior adviseur Media en PR
+31 88 8115245 / 
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robert Corijn (Marketing Manager) op
Een zeer sympathiek idee als er inderdaad industriële composteringsinstallaties zijn gecontracteerd die dit materiaal willen verwerken. Industriële composteringsinstallaties verwerken nu groente-, fruit- en tuinafval tot hoogwaardige bodemverbeteraars (en groengas) gedurende een verblijftijd van vier weken. Composteerbaar plastic dat zes maanden nodig heeft zal dus elders heen moeten. Composteerbaar plastic wordt bij compostering omgezet in CO2 en water en leidt dus niet tot meer compost en niet tot materiaal hergebruik. Kunstgrasmatten waarbij het plastic wordt gerecycled tot nieuwe kunststofkorrels betreft wel echte recycling en zal daarom naar verwachting ook een betere milieuscore (LCA-berekening) opleveren dan composteerbare kunstgrasmatten. Is dit al nagerekend? Bij industriële compostering wordt een soort broei opgewekt door de energie in gft-afval te activeren. Zo'n broei kan een composteerbaar kunstgrasveld niet uit zichzelf krijgen, dus met welk materiaal wordt dit samen gecomposteerd zodat het proces op gang komt? Bij mij als industriële composteerder en plastic recycler leven nog een hoop vragen die eerst beantwoord zouden moeten voordat ik applaus geef.
Door Spijker (n.v.t.) op
Inderdaad, betaalbaarheid en levensduur, vormen de belangrijkste graadmeter voor succes.
Door Petra op
Wat is de functionele levensduur van dit kunstgrassysteem? 1 jaar?

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

De kracht van stedelijk voorspellen


       Wat kan slimme technologie doen?

 

       Beluister hier de podcast

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers