of 62812 LinkedIn

Van het gas af, dankzij papier!

Van het gas af, dankzij papier! Warmtenet  voor Loenen en Eerbeek
Sweco Reageer

Sweco onderzoekt in opdracht van Provincie Gelderland de technische haalbaarheid van een warmtenet die honderden woningen van warmte voorziet in de dorpen Loenen en Eerbeek. Bij het warmtenet wordt gebruik gemaakt van warmte uit de nabijgelegen papierfabrieken, in combinatie met andere duurzame opwekkers.

Loenen en Eerbeek vormen het centrum van de Nederlandse papierindustrie. Al vanaf de 17e eeuw is dit een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking. Nu wordt een nieuwe stap onderzocht, waarbij de papierfabrieken ook de omliggende huizen en bedrijven gaan verwarmen.

Het haalbaarheidsonderzoek van Sweco moet aantonen hoe de bestaande (rest)warmte van papierfabrieken DS Smith, Mayr-Melnhof en Smart Packaging Solutions benut kan worden om nieuwe warmte op te wekken, met als ultiem doel een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Projectleider Robin van der Sande: ‘Over de industrie wordt wel eens gezegd dat zij te weinig doen om CO2 te besparen. Het mooie hier is dat de industrie en woningbouw de handen ineenslaan. Er is al veel onderzoek gedaan. Wat er nog niet is, is een ontwerp dat de potentie verzilverd. Het succes zit niet alleen in de (technische)resultaten maar ook in de proces-resultaten waar wij de tijd voor nemen.’ 

Op basis van het haalbaarheidsonderzoek, inclusief een plan voor financiering, kan de Provincie een weloverwogen (investerings)besluit nemen. Deze stap levert een mooie bijdrage aan het Gelders Energie Akkoord (GEA), dat als doel heeft dat Gelderland in 2050 klimaatneutraal is.

Het haalbaarheidonderzoek is eind 2020 gereed.

 

Robin van der Sande

Consultant Sustainable Energy

+31 612928674 / robin.vandersande@sweco.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers