of 62812 LinkedIn

Urban Digital City Program

Urban Digital City Program. Digitale oplossingen voor integrale en duurzame stedelijke planning via digital twinning en virtual reality
Sweco Reageer

Vrijdag 5 februari j.l. is op initiatief van de gemeenten Eindhoven en Helmond, Brainport Development en de TU/e samen met het Duitse Fraunhofer Gesellschaft, het programma Urban Digital City Program gestart. Sweco is partner van dit programma, dat zich richt op digitale oplossingen voor integrale en duurzame stedelijke planning via digital twinning en virtual reality.

Het is het eerste programma van het Urban Development Initiative*, dat in samenwerking met circa 20 partners uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs van start gaat.

 

Digitaal de effecten testen

In een digital twin wordt de fysieke stad digitaal nagebouwd. Mogelijke ingrepen in de echte omgeving kunnen dan eerst digitaal worden ontworpen om te testen wat de effecten zijn. Dit soort beleidsondersteunende instrumenten helpt om complexe stedelijke vraagstukken integraal inzichtelijk te maken. Het vormt daardoor een goed instrument voor co-creatie en besluitvorming in de samenwerking binnen overheidsinstellingen en in de afstemming met haar partners, maar draagt nadrukkelijk ook bij aan het verbeteren van inwonerparticipatie. Deze werkwijze scheelt tijd en geld en leidt tot meer draagvlak voor de te maken keuzes. Projecten als Eindhoven Internationale Knoop XL en Brainport Smart District fungeren als showcases waarin digitale oplossingen toegepast worden.

 

Susan Groot Jebbink, Business Director Gezond & Veilige stad bij Sweco: ‘Wij zijn partner geworden, omdat wij geloven in de samenwerking tussen verschillende expertisegebieden om nieuwe toekomsten te verkennen en gelukkige, gezonde steden te creëren.’

 

Samen met de partners en andere geïnteresseerde partijen wordt het Urban Digital City Program het komende half jaar verder uitgewerkt, waarna het rond de zomer van 2021 gelanceerd wordt en de uitvoeringsfase start.

 

*Urban Development Initiative

De samenwerking in het Urban Development Initiative (UDI), geïnitieerd door de gemeenten Eindhoven en Helmond, Brainport Development en de TU/e samen met het Duitse Fraunhofer Gesellschaft, heeft als ambitie om in de regio integrale en innovatieve antwoorden te bieden op complexe stedelijke vraagstukken. Dit draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven, werken en verblijven nu en in de toekomst. Door op een aantal thema’s samen te werken met een groot aantal andere partijen uit het bedrijfsleven en de (semi-) publieke sector ontstaan ecosystemen met een grote innovatiekracht. Zo kunnen innovatieve oplossingen in de regio sneller en efficiënter ontwikkeld worden, om vervolgens op te schalen.

 

Meer informatie?

Susan Groot Jebbink, Business Director Gezonde en veilige stad

+31 610918486 / susan.grootjebbink@sweco.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers