of 63000 LinkedIn

Sneller bouwen door slimme stikstofrekensom

Sneller bouwen door slimme stikstofrekensom. Heerhugowaard past het toe bij kleine bouwprojecten,
Sweco 1 reactie

Een nieuwe dakkapel of zelf een woning bouwen. Dan moet de huiseigenaar aan de gemeente aantonen dat de bouw ervan niet te veel schadelijke stikstoffen veroorzaakt. Dit is complex en kan best een gedoe zijn voor zowel de initiatiefnemer als de gemeente. In de gemeente Heerhugowaard passen ze een slimme methode voor de stikstofberekening toe bij kleine bouwprojecten, waardoor dit voor alle betrokkenen een stuk makkelijker gaat.

Saskia Jansma, Beleidsmedewerker Ruimte bij de gemeente Heerhugowaard: “Toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vorig voorjaar door de rechter werd afgeschoten, inventariseerden wij waar we nu tegenaan lopen. Voor de burgers betekent het dat als ze iets willen bouwen wat afwijkt van het bestemmingsplan, al is het maar een dakkapel, dat ze moeten laten berekenen hoeveel stikstof ze verwachten uit te stoten met de bouw. Deze zogenaamde AERIUS-berekening kost 500 à 2500 euro en is daarmee al snel duurder dan het bouwen van de hele dakkapel. Dat de burgers ineens werden geconfronteerd met deze extra kosten, vonden we niet terecht. Daarnaast kost het veel tijd. Voor de burger om de berekening te laten maken en voor de gemeente om alle diverse rapporten te beoordelen. Beiden niet gunstig voor de doorlooptijd van een vergunning. Reden genoeg voor ons om op zoek te gaan naar een andere aanpak.”

 

Ingenieursadviesbureau Sweco ontwikkelde een standaard grid, waarin burgers en gemeente in één oogopslag inzichtelijk hebben, waar er wel en niet gebouwd kan worden zonder overschrijding van de stikstofnormen.

Grid

Als eerste stap werd samen met de gemeente vastgesteld wat de grootste bouwactiviteit is waarvoor burgers een vergunning aanvragen. In Heerhugowaard was dat de bouw van twee woningen. Vervolgens werd de gemeente Heerhugowaard opgedeeld in vlakken – een grid-  van 500 bij 500 meter. Voor elk vlak werd berekend hoeveel stikstof in omliggende natuurgebieden terecht komt als er twee woningen worden gebouwd. Dit werd verwerkt in een kaart met groene en rode vlakken. Groen betekent geen toename van de stikstof, bouwen toegestaan op basis van de huidige stikstofregels. En rood is een toename van de stikstof, bouwen niet zonder meer toegestaan en een extra locatie specifiek onderzoek is nodig.

 

Sergej Jansen, Adviseur Luchtkwaliteit bij Sweco:  “Door het grid hebben we elk locatie met een mogelijke ontwikkeling, gedekt. Burgers kunnen onder deze berekening tot twee woningen bouwen. Ook alle bouwactiviteiten van ondernemers tot omgerekend 1200 m3 én zonder wijziging in productieproces (niet meer stikstofuitstoot) vallen er onder. Bijvoorbeeld een nieuwe gevel van een winkel.”

 

Onderbouwing voor de hele gemeente

De gemeente en de Omgevingsdienst hoeven nu maar één keer een controle van het rapport uit te voeren. Zodra het rapport akkoord is bevonden, hoeft dat niet bij elke bouwaanvraag opnieuw gedaan te worden. Mits het bouwplan zich in het groene gebied bevindt en aan overige voorwaarden zoals de inzet van materieel wordt voldaan. Het rapport dient dan voor de gehele gemeente als onderbouwing dat ze voldoen aan de stikstofregels.

 

Sergej: ‘Initiatiefnemers van kleinschalige bouwactiviteiten, zoals bewoners, hoeven dus zelf geen dure adviseur meer in de arm te nemen. Zij kunnen terugvallen op dit rapport. Dit rapport ligt al ‘op de plank’ en is al getoetst. De gemeente kan leges vragen voor het gebruik van het rapport, maar deze kosten zijn een stuk lager zijn dan een locatie specifiek stikstofadvies van een adviseur. ‘

 

Maatwerk per locatie

Kortom; geen vertraging meer als gevolg van de stikstofproblematiek. De gemeente kan sneller vergunningen verlenen, waardoor er sneller gebouwd en gewoond kan worden. Deze berekening kan in principe voor iedere gemeente worden gemaakt. Sergej: ‘Alle gemeenten in Nederland moeten de stikstofregels bij hun vergunningverlening in acht nemen. Het is altijd maatwerk per locatie. Gemeenten op grotere afstand van de Natura2000-gebieden hebben profijt, omdat ze in één keer kunnen onderbouwen dat ze bij kleine bouwactiviteiten voldoen aan de regels. Gemeenten in de buurt van stikstofgevoelige gebieden kunnen ook veel baat hebben bij onze ‘slimme rekensom’. Al zul je hier nog relatief vaak nader onderzoek moeten doen, je weet dan in ieder geval snel wat er wél kan.”

 

Gemeente Heerhugowaard is trots dat het gelukt is. Saskia: “Het is fantastisch dat we nu deze mooie regeling hebben die Omgevingsdienst-proof is en de goedkeuring heeft van de provincie Noord-Holland. Zo bereiken we toch het doel van minder stikstofuitstoot in de natuur, zonder dat kleine ontwikkelingen er de dupe van worden. En houden we als gemeente onze omgeving op meerdere manieren leefbaar voor onze burgers. In gemeenteland wordt het al de Heerhugowaardse methode genoemd.”

 

Andere gemeenten adviseert ze om het gewoon te doen. Saskia: ‘Kijk wat de vraag is vanuit de burger, kijk ook naar je eigen plannen. Stel je ziet veel ontwikkelingen van 5 à 6 woningen tegelijk in je gemeente. Laat hier dan een berekening in één keer voor doen.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ron Verdonk op
Wordt er ook door de gemeente gerekend met de extra co2 uitstoot van de vele snel (20 km) varende bootjes in het van oorsprong sierwater tussen de huizen ?

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers