of 59561 LinkedIn

Slimme verkeerslichten voorspellen naderende trein

Slimme verkeerslichten voorspellen naderende trein. Door de afstemming tussen verkeerslicht en spoorwegovergang komt de wachtrij voor de verkeerslichten niet meer tot op de spoorwegovergang.
Sweco Nederland Reageer

Sweco kan verkeerslichten in de omgeving van een spoorwegovergang koppelen aan naderende treinen. Dit maakt het mogelijk om het verkeer rondom het spoor veiliger te reguleren. Slim aangestuurde verkeerslichten verbeteren de doorstroming op kruispunten rondom het spoor. Door de afstemming tussen verkeerslicht en spoorwegovergang komt de wachtrij voor de verkeerslichten niet meer tot op de spoorwegovergang. Volgend jaar implementeert Sweco dit systeem op drie verkeerslichten nabij een spoorwegovergang in Apeldoorn. Meerdere andere gemeenten hebben ook interesse getoond.

Het systeem Smart Traffic wordt al toegepast in Nederland om de doorstroming te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld in Helmond. Sweco voegt nu ook de functionaliteit toe waarbij het systeem rekening houdt met een naderende trein en daarmee de verkeerslichten rond het spoor optimaliseert.

 

Jeroen Brouwer, teammanager Mobility Solutions bij Sweco, legt uit:

 

                              

‘Met data over locatie, snelheid en lengte van de treinen kunnen wij de aankomst van de treinen bij de spoorwegovergang voorspellen en daarmee werking van de verkeerslichten aanpassen. Verkeer dat richting de spoorwegovergang moet rijden, wordt zo ingepland dat zij voor én na de treinpassage ‘groen’ krijgen, zodat het overig verkeer, tijdens de passage extra ‘groen’ kan krijgen.


We houden hiermee het verkeer weg bij de overgang als er een trein aankomt. Aan de andere kant zorgen we ervoor dat de wachtrijen bij de verkeerslichten op tijd weg zijn, zodat de overgang niet geblokkeerd wordt bij een naderende trein.’

 

Implementatie Apeldoorn

In Apeldoorn besloot de gemeente om op drie kruispunten het Smart Traffic systeem toe te gaan passen. Zij geloven dat met innovatieve producten nieuwe kansen ontstaan om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. De eerste tests vinden plaats begin 2019, waarbij het systeem in maart live gaat in Apeldoorn.


Over Smart Traffic

Smart Traffic combineert data vanuit GPS-signalen, lussen in de weg en camera’s, analyseert deze data vervolgens in een real time verkeersmodel en voorspelt het verkeer. Smart Traffic berekent de meest optimale doorstroming en past de aansturing van de verkeerslichten hierop aan.

 

 

Automobilisten, voetgangers en fietsers krijgen dus niet meer op een vaste volgorde groen licht, maar aan de hand van het actuele verkeersaanbod bepaalt het systeem welke groenfase het meest optimaal is voor het kruispunt op dat moment.

 

Contact
Emiel Meijers
Senior adviseur Smart Mobility
emiel.meijers@sweco.nl
T +31 88 811 57 19

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers