of 60715 LinkedIn

Signaleringskaart PFAS locaties

Signaleringskaart PFAS locaties. Mogelijke risico’s op aanwezigheid van sterk verhoogde PFAS gehalten in de bodem overzichtelijk in beeld
Sweco 2 reacties

Ingenieursadviesbureau Sweco heeft een kaart van Nederland gepubliceerd waarop de potentiële bronlocaties van PFAS zijn gemarkeerd. Onder de potentiële bronlocaties vallen onder meer industrieën, vliegvelden en brandweeroefenplaatsen. Met deze signaleringskaart brengt Sweco de mogelijke risico’s op aanwezigheid van sterk verhoogde PFAS gehalten in de bodem overzichtelijk in beeld.

Nabij bronlocaties kan het PFAS gehalte namelijk zodanig verhoogd zijn dat dit risico’s met zich meebrengt voor de volksgezondheid en daarmee beperkingen bij locatieontwikkeling. Volgens de PFAS experts van Sweco is dit het volgende hoofdstuk in het PFAS dossier. Zodra de normstelling voor diffuse PFAS bij grondverzet is geregeld, zullen bouwers en gemeenten zich moeten afvragen wat het risicoprofiel is van een bouwlocatie: is een locatie geschikt om veilig te wonen en te bouwen?

 

Cees Maurits, projectmanager Bodem en Ondergrond bij Sweco: ‘De discussie richt zich nu nog heel erg op het verplaatsen van diffuus PFAS houdende grond. Als daarvoor binnenkort ‘werkbare’ oplossingen zijn gepresenteerd, zal de vraag zich richten op: kan ik hier überhaupt veilig wonen en veilig bouwen? Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning moet worden bekeken of de locatie verdacht is op het voorkomen van ‘hoge’ gehalten aan PFAS en die zijn het meest te verwachten nabij bronlocaties.’

 

Sweco bracht met behulp van GIS software in kaart waar de verdachte bronlocaties zich in Nederland bevinden. De kaart is een geografische vertaling van een lijst van mogelijke risicolocaties voor PFAS, die momenteel door alle partijen in het werkveld wordt gebruikt. De data zijn afkomstig van open databronnen, zoals PDOK en provinciale geoportalen.

 

Uit de signaleringskaart valt een aantal zaken op:

  • Veel van de geïnventariseerde potentiële bronlocaties hebben slechts een beperkt risico;
  • Potentiële bronnen met een groot risico bevinden zich veelal op industriegebieden gelegen in het westen en zuiden van het land.


Cees Maurits: ‘Op basis van onze eerste inventarisatie denken wij dat als de onzekerheden rond het grondverzet zijn opgelost, PFAS wordt gereduceerd tot een serieus maar overzichtelijk probleem. Het huidige beeld van ‘Nederland zit op slot’ wordt dan snel verleden tijd en specialisten kunnen hun tijd en energie steken in het voorkomen van verdere vervuiling en de aanpak van de ‘hotspots’.

 

Toelichting
Op de kaart is onderscheid gemaakt tussen een beperkt en een groot risico.
- Beperkt risico: In de bron een lage score tot 100 meter uit de bron. Voor de kaart zijn deze scores opgeteld en weergegeven in een zogenaamde ‘heatmap’.
Groot risico: In de bron een hoge score (10 maal de lage score) aflopend tot een lage score op 1 kilometer van de bron.

Contact
Karin Groendijk, senior communicatie adviseur & woordvoerder bij Sweco Nederland B.V.
Telefoon: 06 31963045
Email: karin.groendijk@sweco.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lezertje (Burger) op
Publicatie Sweco lijkt mij goede stap op weg naar inventarisatie van dit vervuilingsprobleem. N.a.v. de idiote reactie van de zgn. "Marquis", verwijs ik graag naar de factsheet van het US National Toxicology Programme over pfas: https://www.niehs.nih.gov/health/materials/perfl … .
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
De realiteitswaarde van de kaart is =0. Opnieuw een handige adviseur die met kretologie en suggestie de angstcultus voor sjemisje stoffen oppompt. De Pefas norm nieuwe stijl van de bewind(buil)vrouwe is gelijk aan een verontreiniging ter grootte van een vlooienexcrement..per kilo grond. Na het intrekken van het landingsgestel heeft been bromvlieg meer achtergelaten dan Stientje "Gouden Tientje" toestaat in haar oneindige eigenwijsheid....

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers