of 62812 LinkedIn

Podcast Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar?

Podcast Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar? De uitdagingen en opgaven voor gemeenten
Sweco 5 reacties

Ruim zeven miljoen woningen moeten van het gas af. Een complexe puzzel voor gemeenten. Luister naar het gesprek over aardgasvrije wijken met dé experts in Nederland.

Aan tafel de sprekers:

Maarten van Poelgeest, voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord en programmaleider gasvrije wijken, werkzaam bij Andersson Elffers Felix

Claudio Bruggink, wethouder Duurzaamheid en Milieu in Hengelo
•   Robin van der Sande, adviseur Energiestrategie & Financiën bij Sweco

 

Laat je inspireren door het gesprek!

 

Je beluistert de podcast via jouw favoriete platform:

Soundcloud

Apple podcast

Spotify

 

 

Wil je napraten over het onderwerp, neem dan contact met ons op

Robin van der Sande, Adviseur Energiestrategie & Financiën

M +31 6 12 92 86 74 / Robin.vandersande@sweco.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrit Janssen (Jurist) op
Gezien de inzet van meer dan € 11,4 MILJARD op zeer vervuilende verbranding van biomassa (vervuilender dan steenkool) kunnen we maar beter beschikbaar gas (minst vervuilend) blijven gebruiken. In ieder geval tot het moment dat minder milieu milieubelastende energie-opwekking grootschalig mogelijk is. Blijf daarom ons distributienet voor gas ook in stand houden..
Door Robin van der Sande (Adviseur Energiestrategie & Financien) op
Het besluit en tempo waarmee woningen van het aardgas af gaan, is opgegeven door het kabinet. Gemeenten proberen daar op een weloverwogen manier invulling aan te geven. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de maatschappelijke kosten.

Het vervangen van aardgas door een andere bron levert op termijn CO2 besparing op. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Parallel zal de wijze van elektriciteit-opwek op de schop moeten. Beide zijn processen van meerdere jaren waar nog hobbels in te overwinnen zijn.

Belangrijk is dat nu de eerste stappen gezet worden, zodat we op termijn onze huizen op een fijne manier kunnen verwarmen. De opgave gaat voor een groot deel over onze warmte- (en elektra) infrastructuur. We kijken daarbij naar natuurlijke vervangingsmomenten, zodat huiseigenaren ruim op tijd weten wanneer zijn of haar woning aan de beurt is. Elektrificatie en centraliseren van warmte-opwek zijn daar onderdeel van. Dat maakt de weg vrij voor de inpassing van toekomstige warmte-opwekkers zonder negatieve impact op het milieu en klimaat. Waterstof en kernenergie zijn daarmee niet uitgesloten.
Door ben (jurist) op
Van het aardgas af is krankzinnig en niet duurzaam. Er kunnen inderdaad werkzame en betaalbare alternatieven ontwikkeld worden terwijl men gewoon aan het aardgas blijft en vormen van kernenergie en waterstof zijn heel goede alternatieven. Het volk is niets gevraagd. Stoppen met deze waanzin. Ik zie Maarten van Poelgeest ook weer een lekker betaald baantje heeft. Een draaideurcrimineel richt nog minder schade aan de maatschappij aan.
Door Spijker (n.v.t.) op
Wat stelt duurzaam voor als je tegelijkertijd via het promoten van zonnepanelen (cadmium, lood, floatglas) en windmolens (enorme broeikaseffecten) een milieuprobleem creëert?
Door Roel Folkersma (Programmamanager chemie) op
De inleiding suggereert haast, maar de vraag is hoezo?
Waarom zouden we inderdaad niet de tijd nemen om goede, werkzame en betaalbare alternatieven te ontwikkelen voordat we hele wijken met veel subsidie van het gas gaan afhalen. Dat is verspilling van maatschappelijk cq overheidsgeld en niet nodig. Bovendien verwacht van gemeenten weinig in dit verband, het benodigde geld is al verbrand in het sociaal domein.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers