of 61043 LinkedIn

Met wind op zee en smart grids kan Nederland koploper worden in de energietransitie

Met wind op zee en smart grids kan Nederland koploper worden in de energietransitie.
Sweco 3 reacties

Nederland heeft de kans om ten opzichte van andere landen koploper te worden in de energietransitie, mits we onze natuurlijke hulpbron van wind op zee én onze slimme energie infrastructuur op de juiste manier inzetten. Dat stelt ingenieursadviesbureau Sweco bij de publicatie van haar rapport ‘The Limits to Renewable Energy’ waarin energie experts analyseren wat succesfactoren van de energietransitie in verschillende landen zijn.

Het rapport beschrijft waarom sommige landen er wel in slagen om succesvol over te stappen naar duurzame energie, en andere landen niet. Dit hangt af van een vijftal factoren: de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen, de electriciteitsinfrastructuur, de energiedichtheid, de politieke ambitie en de economische situatie in een land.

 

Natuurlijke hulpbronnen

Uit de analyse blijkt dat de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen een belangrijke rol speelt. Zo zetten landen die nu al voorop lopen in de energietransitie, zoals Costa Rica, Noorwegen en Zweden hun watervoorraden en hoogteverschil succesvol in om met waterkrachtcentrales energie op te wekken tegen lage kosten. Denemarken en Schotland maken volop gebruik van windenergie; in 2016 produceerden zij 50 procent  van hun bruto-elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare energiebronnen. 
 

Johan Seuren, senior adviseur Duurzame Energie bij Sweco Nederland, zegt in reactie op het rapport over de inzet van natuurlijke hulpbronnen in Nederland: ‘Nederland heeft een groot voordeel ten opzichte van veel andere landen, en dat is een lange kustlijn met ondiep water. Deze is uitermate geschikt voor het plaatsen van windmolens. En wind op zee is nu net die duurzame opwekker waar de afgelopen jaren grote sprongen zijn gemaakt als het gaat om kostenefficiëntie.’’

 

Electriciteitsinfrastructuur

De electriciteitsinfrastructuur is ook een bepalende factor in het al dan niet behalen van de beoogde nationale energietransitiedoelen. 
 

Johan Seuren: ‘Om de energie uit natuurlijke hulpbronnen optimaal te kunnen verwerkenis een flexibele elektriciteitsinfrastructuur (smart grid) nodig om het wisselende aanbod te balanceren met de vraag. Overschotten moeten voorkomen of opgeslagen worden en tekorten opgevangen. Nederland is een koploper als het gaat om slimme elektriciteitsnetten en elektrische auto’s. Overtollige elektriciteit kan opgeslagen worden in elektrische auto’s en weer geleverd worden als er een tekort is.’

 

Koploper

Gelet op deze factoren, heeft Nederland veel potentie. ‘Costa Rica heeft laten zien dat het begint bij ambitie en het stellen van doelen. Ook als we kijken naar andere Europese landen dan zien we dat terug. Noorwegen heeft daardoor het grootste aantal elektrische auto’s ter wereld en Denemarken, met meer dan 40%, het hoogste aandeel windenergie. Dit is allemaal terug te herleiden naar politieke keuzes en consistent beleid. Met wind op zee en smart grids hebben wij ook de kans om koploper te worden’ zegt Johan Seuren.

 

 

Urban Insight report ‘The Limits to renewable energy’

Het rapport ‘The Limits to renewable is geschreven door vier energie experts van Sweco UK, onder leiding van Dr Tanja Groth, Senior Energie Economist bij Sweco UK. Het is de tweede in een serie van zes rapporten die Sweco in 2019 internationaal  uitbrengt onder het thema Urban Energy. De serie rapporten maken onderdeel uit van Urban Insight, een 10 jarig kennisprogramma van ingenieursadviesbureau Sweco, gericht op kennisontwikkeling rondom Europese stedelijke gebieden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred Fens (Penningmeester HBVValkenswaard) op
Als de sociale huurders maar niet de rekening hiervoor krijgen.
Door p op
@Hans,
Laten we eerst maar eens die stap zetten naar duurzame energie in NL...we lopen nogal achter.

En ja nieuwe energiedragers zijn een mooie uitdaging daarbij, maar daar moet je niet op gaan zitten wachten
Door Hans op
Haha: "Overtollige elektriciteit kan opgeslagen worden in elektrische auto’s en weer geleverd worden als er een tekort is".
Wil je 's-middags weer naar huis is je accu leeg, want we hadden een bewolkte en windstille dag.
Is Johan Seuren misschien een Belg?

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers