of 59854 LinkedIn

Kansrijke locaties voor zonneparken in kaart voor ProRail

Kansrijke locaties voor zonneparken in kaart voor ProRail. Verwezenlijken van duurzame energieambities van ProRail en NS.
Sweco 1 reactie

Ingenieursadviesbureau Sweco heeft in opdracht van ProRail geanalyseerd welke gronden van ProRail kansrijk zijn voor de aanleg van zonneparken. Het resultaat van deze studie biedt veel perspectief om de zonneparken te realiseren en de duurzame energieambities van ProRail en NS te verwezenlijken.

In de afgelopen maanden analyseerden energie experts van Sweco welke van de 7.000 kilometer spoorbermen (circa 3.200 ha) van ProRail kansrijke zonnepark-locaties zijn. Ook zijn de (aanpalende) percelen van de NS toegevoegd aan de analyse. Sweco heeft hiervoor GEO-ICT oplossingen ingezet.

 

Robin van der Sande, adviseur Duurzame Energie van Sweco: ‘We kijken terug op een zeer geslaagde samenwerking met ProRail. We hebben kennis van GIS, technische kennis van zonneparken en de kennis van de gronden met elkaar gecombineerd en geïnterpreteerd. Hierin hebben de experts van ProRail en die van Sweco elkaar uitstekend aangevuld. Hieruit zijn de potentiele percelen voor zonneparken inzichtelijk gemaakt.’

 

In een GIS model zijn berekeningen uitgevoerd op basis van verschillende data-lagen, zoals de afstand tot de onderverdeelkast gecombineerd met andere kwantitatieve gegevens. Met de vastgestelde criteria – denk aan beschikbaarheid, onderhoud, bereikbaarheid, veiligheid en ecologie - is een landelijke inventarisatie uitgevoerd.  

 

Duurzame energie opwekken met eigen assets

ProRail heeft een stevige duurzaamheidsambitie en wil klimaatneutraal worden. Om dit te bereiken, wil ProRail net zoveel elektriciteit op hun assets (laten) opwekken als zij verbruiken. Daarbij wordt gekeken naar het inzetten van gronden van ProRail, waarbij landschappelijke en ecologische inpassing belangrijke factoren zijn.  

 

Gerald Olde Monnikhof, Programmamanager Duurzaamheid bij ProRail: ‘Zonneparken op deze gronden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan onze duurzaamheidsdoelstelling en de energietransitie van Nederland versnellen.’

 

In de komende maanden zullen de meest kansrijke locaties door ProRail verder worden onderzocht, om de uiteindelijke realisatietrajecten te starten.

  

Erkende expertise
Sweco behoort tot de meest ervaren partijen in de markt op het gebied van grote zonneparkprojecten. Niet alleen voert Sweco projecten uit bij externe opdrachtgevers, waar we betrokken zijn van ontwerp tot exploitatie; ook zijn we actief op onze eigen locatie de Bavelse Berg, waar een zonneweide van circa 30 tot 40 MWp (circa 100.000 tot 150.000 panelen, ca. 25 ha) wordt gerealiseerd. Sweco's doel is om samen met onze klanten te komen tot duurzame gebouwen en gebieden en schone energievormen.   

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (n.v.t.) op
Zonneparken moet je aanleggen op daken van woningen, kantoorgebouwen, overdekte parkeeraccommodaties en appartementen en niet op steeds schaarser en duurder wordende grond. Op (landbouw)grond verloederen dergelijke parken de nationale planologie.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers