of 63606 LinkedIn

Gebouwen die anders aanvoelen leveren gezondheidswinst

De relatie tussen gezondheid en gebouwen. Gebouwen die anders aanvoelen leveren gezondheidswinst
Sweco Reageer

Terug naar kantoor? Vanaf 26 juni ‘mag’ het weer. Gezondheid is met de pandemie meer dan ooit relevant en dus onderzocht Sweco de relatie tussen gezondheid en gebouwen. Nu dat we meer dan 90% van onze tijd binnen doorbrengen, 100 miljoen Europeanen last heeft van geluidsoverlast, 80% van de wereld letterlijk overbelicht is en we vanaf volgende week de kantoortuin weer gaan verkennen, is gebouwgezondheid relevanter dan ooit. Veel oplossingen worden gezocht in techniek, maar dé sleutel ligt daar niet alleen. Juist sociale, ontwerpmatige en natuurlijke oplossingen leveren gezondheidswinst op, zo stelt het nieuwste Urban Insight rapport van Sweco.

Sociaal én technisch perspectief

Licht, lucht, groen, beweging én geluid zijn de knoppen om aan te draaien. Het onderzoek toont aan dat niet alleen high tech oplossingen zoals sensoren en klimaatinstallaties bijdragen aan gezondheidswinst. Het is juist de combinatie met andere, meer heilzame, oplossingen die een gigantische gezondheidswinst opleveren zo toont de analyse van bijna 20 internationale Sweco-projecten aan. Zou gezondheid bovendien onderdeel worden van handhaving en regulering voor de bouw, net als brandveiligheid, dan ligt de weg vrij voor nog meer gezondheid. Niet alleen in kantoren, maar ook in woningen en bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen. 

 

Van kijkgroen, naar actief groen

In het Olivia Business Centre in Gdansk waar Sweco aan werkte, zorgen 3.000 planten voor een fijner uitzicht, maar zijn zij gelijk ook de plek om te ontspannen en te werken. Hetzelfde actieve effect hebben daksportparken en anders vormgegeven en gesitueerde trappen.

 

Van mechanische naar natuurlijke ventilatie

Het Pallazo Verde in België gaat uit van de natuurlijke impact van groen op luchtkwaliteit. De vele bomen op de balkons geven een prachtige uitstraling, maar absorberen ook CO2 en dragen bij aan luchtvochtigheid en biodiversiteit.

 

Van geluid naar weldadige stilte

In het Bloomberg gebouw hartje Londen, zijn akoestische panelen aangebracht om de grote en hoge ruimtes leefbaar en stil te houden. In de collegezalen van het Amsterdam UMC, locatie AMC pasten we houten latten op minerale wol toe om de ruimte-akoestiek te verbeteren. Voor de hele stad Frederiksberg (Denemarken) maakten we een geluidskaart als vertrekpunt voor gezond en stiller wonen.

 

“Het Bouwbesluit is kader stellend voor de realisatie van gebouwen, maar gaat niet ver genoeg in op gezondheid. Daar is nog veel te winnen. Denk aan het binnenklimaat in scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. In Nederland zou hier meer op gehandhaafd moeten worden, zoals dat ook gebeurt voor brandveiligheid. Laat het onderdeel zijn van bouwkaders. Ons rapport toont aan dat dit op veel manieren kan. High en ‘low’ tech.” Johan Kats, Building Services, Sweco

 

Download hier het rapport

   

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Lonneke Wijnhoven, directeur Communicatie

Telefoon: 06 46645755
Email: lonneke.wijnhoven@sweco.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers