of 64120 LinkedIn

Advisering Aziatische megasteden bij klimaatactieplannen

Advisering Aziatische megasteden bij klimaatactieplannen. Klimaatadaptatiestrategie omzettten in daadwerkelijke acties.
Sweco Reageer

Sweco heeft twee nieuwe opdrachten gewonnen om de Aziatische megasteden Kuala Lumpur en Jakarta te adviseren bij hun klimaatactieplannen die de steden bestendiger moeten maken tegen toekomstige weerextremen.

Beeld: De wijk Kemang in Jakarta die regelmatig overstroomt (foto gemaakt door Sweco adviseur Nikeh Booister in feb 2020)

In samenwerking met de Stichting Climate Adaptation Services (CAS) helpt Sweco de steden bij hun klimaatactieplannen. Het opstellen van routekaarten en monitoring- en rapportagesystemen moet ervoor zorgen dat de klimaatadaptatiestrategie van deze steden ook wordt omgezet in daadwerkelijke acties.

 

Enrico Moens, projectdirecteur bij Sweco: ‘In deze regio zien we dat de stadsbesturen van deze megasteden  zich al wel bezighouden met klimaatmitigatie -  dus hoe dring je CO2 uitstoot terug om klimaatverandering tegen te gaan - , maar nog onvoldoende met klimaatadaptatie; het aanpassen van steden aan het veranderende klimaat. Terwijl juist deze regio zoveel te kampen heeft met overstromingen en extreme hitte. Met een routekaart en een monitoringsysteem helpen we de steden om prioriteiten te stellen en daadwerkelijk tot actie over te gaan.’


Raamcontract
Beide opdrachten maken onderdeel uit van het raamcontract dat de C40 Climate Leadership Group met een aantal partijen sloot, met als doel megasteden in Zuidoost Azië te ondersteunen bij het opstellen van hun klimaatactieplannen. Het gaat hierbij om de steden Ho Chi Minh City en Hanoi (Vietnam), Quezon City (Filippijnen), Kuala Lumpur (Maleisië) en Jakarta (Indonesië). C40 is een netwerkorganisatie van 97 steden, dat steden stimuleert om effectief samen te werken en duurzame acties te ondernemen op het gebied van klimaatverandering.


Klimaatrisico analyse
Onder het raamcontract voerden Sweco en Stichting CAS al eerder een aantal projecten uit, waaronder het opstellen van een klimaatrisico analyse voor de steden Hanoi, Ho Chi Minh City, Kuala Lumpur en Quezon City. In Jakarta heeft Sweco recentelijk (online) workshops georganiseerd met stadsbestuurders en relevante stakeholders. Hierbij werden onder andere een 15-tal klimaatacties gedefinieerd en geprioriteerd voor het klimaatactieplan van Jakarta.

 

Alissa Raj, City advisor Kuala Lumpur: ‘Hoewel sommige stadsbesturen al jaren bezig zijn om klimaatmaatregelen te implementeren, zien we nu door deze aanpak een verschuiving in de manier waarop de programma's en projecten in de stad worden gepland. Er worden ambitieuzere doelstellingen gesteld en nu worden voor klimaatrisicovermindering ook ecologische oplossingen overwogen, wat voorheen niet het geval was.’


Jelmer van de Ridder, projectmanager bij Sweco: ‘Fantastisch dat wij onze Nederlandse en internationale kennis en ervaring op het gebied van klimaatverandering kunnen inzetten om deze toonaangevende steden te ondersteunen bij het opstellen van actieplannen, die leiden tot een meer gezonde en duurzame leefomgeving. Sinds de corona crisis doen we dit volledig digitaal, waarbij we op 10.000km afstand en met 6 uur tijdverschil alsnog interactieve workshops organiseren met hoge participatie en betrokkenheid.’


Meer weten?

Enrico Moens, Business Developer Adapting Cities

+31 88 811 61 35 / Mail

Jelmer van de Ridder

+31 651174047 / Mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

Revolutie aan de Amsterdamse grachten

Online verhalenbundel

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in onze nieuwste verhalen. Nieuwsgierig? Meld je aan voor onze online verhalenbundel en wij brengen 6 keer per jaar een stukje toekomst naar je toe.

Whitepapers