of 63908 LinkedIn

Aan de slag met duurzaam vervoer

Aan de slag met duurzaam vervoer. Wageningen initiatiefnemer namens Regio Foodvalley
Sweco Reageer

Op 30 september hebben provincie Gelderland, Regio Foodvalley en diverse werkgevers het Mobiliteitsconvenant Regio Foodvalley ondertekend. In dit convenant leggen grote en kleine werkgevers uit de regio afspraken vast over het stimuleren van duurzame mobiliteit van hun werknemers. Sweco bracht in opdracht van de gemeente Wageningen, initiatiefnemer namens de regio, de partijen bij elkaar.

Doel van het convenant is uitwisselen en leren van elkaars plannen voor het stimuleren van autodelen, carpoolen, deelfietsen, fiets- en e-bikegebruik en openbaar vervoer. Hiermee verbetert de samenwerking en kiezen meer werknemers voor duurzaam vervoer. Daarmee verbetert ook de bereikbaarheid in de regio. En met de bereikbaarheid ook de leefbaarheid.

 

Aanleiding

Veel werkgevers zien de noodzaak om een waardig alternatief te bieden voor autoverkeer in de spits. Echter, veel bedrijven missen schaalgrootte om maatregelen te nemen. Een carpoolproject werkt bijvoorbeeld alleen als er zo’n 250 medewerkers aan meedoen. Ook zijn er veel bedrijven die slechte ervaringen hebben met duurzaamheidsmaatregelen, omdat ze genomen zijn zonder goed inzicht. Ze missen daardoor het juiste effect. Sweco heeft het netwerk van partijen bij elkaar gebracht om concrete maatregelen wél kans van slagen te geven.

 

Bedrijven kunnen morgen starten

Veel bedrijven in regio Foodvalley deden al veel aan duurzaamheid. Sweco bracht zo’n dertig werkgevers, acht regiogemeenten en twee provincies bij elkaar. Allemaal partijen met eigen plannen en belangen, maar wel met een gezamenlijk doel om (nog meer) concrete acties te ondernemen. Daniëlle de Bruin, adviseur Duurzame mobiliteit bij Sweco vertelt: “Wat zo bijzonder is, het gaat om afspraken waar bedrijven morgen mee kunnen beginnen! Heel SMART en concreet, maar ook laagdrempelig. Dat laatste is belangrijk”, aldus Daniëlle, “want we bieden nieuwe partijen ook de kans om aan te sluiten. En partijen kunnen ook in de loop van de tijd hun afspraken uitbreiden naar meer onderwerpen, zodat dit convenant niet een eenmalig feestje is maar een volledig programma”.

 

Gezondere leefomgeving

De werkgevers, waaronder grote namen als Friesland Campina en Unilever, gaan écht iets doen aan duurzame mobiliteit. Daniëlle: “Geen woorden, maar daden. Het gaat nu om vertrouwen bouwen in dit netwerk en vervolgens steeds meer inhoud toevoegen.” Op de vraag wat het convenant moet gaan opleveren antwoordt ze: “Bewoners in de regio hebben minder last van files, fijnstof, stank, herrie en overvolle parkeerplaatsen. Het levert een gezondere leefomgeving in deze regio op. Natuurlijk niet alleen door dit convenant, maar we zetten wel een waardevolle stap!”.

 

Over regio Foodvalley

Regio Foodvalley is een samenwerking tussen regionale overheden, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen. Ontwikkelingen op het gebied van kennis en innovatie is van groot belang in deze economische topregio. Regio Foodvalley investeert in wonen, werken, bereikbaarheid en onderwijs. De regio heeft ongeveer 350.000 inwoners, woonachtig in de gemeenten Ede, Barneveld, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.

 

Klik hier voor het volledige persbericht van de gemeente Wageningen.

 

Meer informatie

Werkgeversaanpak

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSweco Nederland
De Holle Bilt 22
3732 HM De Bilt
Postbus 203
3730 AE De Bilt 
T +31 88 811 66 00 
info@sweco.nl

www.sweco.nl

Meer nieuws

Podcasts

ONLINE MAGAZINE

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in ons nieuwe online magazine. Wij delen onze kennis én die van experts en inspirators om ons heen. We vertellen je wat ons motiveert en waar we in geloven. En we zetten je graag aan het denken.

 

AANMELDEN

Whitepapers