of 61441 LinkedIn

Welke wethouders en corporatiebestuurders kan ik uitdagen om te klussen?

Aan de sectortafel Gebouwde omgeving van voorzitter Diederik Samsom heb ik samen met Aedes toegezegd oplossingen te vinden voor VvE’s met zogenoemd gespikkeld bezit. Het gaat dan om complexen die bestaan uit zowel huur- als koopwoningen. Daar is de financiering van duurzaamheidsmaatregelen nóg ingewikkelder dan bij een gewone VvE. ‘We gaan gewoon met een grote boog om die gebouwen heen’, hoorde ik laatst een corporatiedirecteur nog zeggen. Ik zie hier juist een uitdaging. En met de ervaring van SVn met VvE’s ook kansen om hiermee samen met corporaties aan de slag te gaan.

Kluswoning en Starterslening: gouden combinatie?

De discussie over gespikkeld bezit en de verkoop van huurwoningen raakt bij mij ook een andere snaar: kluswoningen voor starters. Ooit begonnen in Rotterdam met 169 klushuizen en tijdens de crisis toenemend in populariteit. Veel bestuurders zagen voordelen in zowel het economische, fysieke als sociale domein. In krimpgebieden werden met dezelfde intentie woningen samengevoegd. De bekende klusflat in de Amsterdamse Bijlmer vind ik persoonlijk een juweeltje en hét bewijs van hoe het ook kan. Verkopen in plaats van slopen. En recent de creatieve oplossing van deze jongeren uit Westland, die met behulp van de Starterslening een oude kistenfabriek omtoveren in vier appartementen. Ruim een jaar loop ik nu met het idee rond dat het kluswoningconcept en de Starterslening de krachten moeten bundelen. Die combinatie kan veel doen voor koopstarters en voor achterstallig onderhoud in grote en middelgrote steden. En juist daar is de koopvraag van starters op dit moment kansloos.


Hoe dan?

In veel prestatieovereenkomsten tussen gemeenten en woningcorporaties staan afspraken over de verkoop van huurwoningen. Financieel vaak noodzakelijk en gewenst vanuit een gedifferentieerde wijkopbouw. Dan denk ik: verkoop niet willekeurig en zeker niet aan beleggers, maar kijk eerst naar wat een wijk nodig heeft. Vooral in gebieden met een eenzijdige huurvoorraad. Probeer jonge kopers aan te trekken die willen investeren in hun woning en de wijk. Verkoop kluswoningen tegen een reële prijs aan starters en geef ze een financieel duwtje in de rug met de Starterslening. Daarbij kun je als gemeente ook nog duurzame voorwaarden stellen. Kortom: een win-winsituatie voor koopstarters, corporaties én gemeenten. Wie kan ik uitdagen en werkt met mij verder aan dit idee? Ik kom langs.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers