of 62812 LinkedIn

Steeds meer gemeenten overwegen Starterslening

Steeds meer gemeenten overwegen Starterslening. Aantal jonge huizenkopers stijgt tijdens coronacrisis
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten 1 reactie

Een groeiend aantal gemeenten overweegt om een Starterslening aan te bieden. Daarnaast hebben veel gemeenten hogere koopprijsgrenzen doorgevoerd vanwege de stijgende huizenprijzen. Dat blijkt uit gegevens van SVn.

Het aantal aangevraagde Startersleningen was in de afgelopen drie maanden iets hoger dan in de periode daarvoor. Het aantal verstrekte leningen, 468 in het eerste kwartaal, is ongeveer gelijk aan het eerste kwartaal van 2019 (470).  


Aantal jonge huizenkopers stijgt tijdens coronacrisis

Het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar is sinds de coronacrisis – van maart tot en met mei - met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Deze sterke toename is opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Nu het aanbod aan woningen sinds het begin van de coronacrisis toeneemt en de woningmarkt langzaam lijkt te stabiliseren, vinden steeds meer starters hun weg naar de huizenmarkt.


Vooral toename in Drenthe en Overijssel

Sinds de uitbraak van Covid-19 is sprake van een zichtbare stijging van het aantal jonge huizenkopers in de leeftijdscategorie tot 35 jaar. Zo was in mei sprake van een stijging met maar liefst 28 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Het gemiddeld hypotheekbedrag in de groep 25 tot 35 jaar is het afgelopen jaar met bijna 10 procent gestegen naar 248.049 euro. Op dit moment is bijna één op de drie hypotheekaanvragen afkomstig van een huizenkoper in de leeftijd tot 35 jaar. Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in de leeftijd tot 25 jaar is de afgelopen 3 maanden zelfs met bijna 150 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste stijging in deze leeftijdscategorie is zichtbaar in de provincies Drenthe en Overijssel.


Jongeren en de Starterslening

De Starterslening is een extra steuntje in de rug voor starters op de woningmarkt. Vaak wordt de lening aangevraagd door jongeren. Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat koopstarters met een Starterslening gemiddeld jonger zijn en goedkopere woningen kopen dan andere starters op de woningmarkt. De oorzaak hiervan is gekoppeld aan de inzet van de Startersregeling door gemeenten. Gemeenten zetten de Starterslening heel gericht in voor de goedkopere segmenten van de woningmarkt en groepen starters. Een jonge leeftijd staat veelal gelijk aan een lager inkomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Gemeenten, die als bank gaan spelen, is een slechte oplossing. Een beter middel is om banken startersleningen te laten verstrekken met Rijksgarantie.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers

Whitepapers