of 61441 LinkedIn

Nieuwe subsidieregels voor duurzame warmte in 2020

Nieuwe subsidieregels voor duurzame warmte in 2020. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wijzigt
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten 1 reactie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wijzigt per 1 januari 2020. Voor warmtepompen en zonneboilers blijft de subsidie van kracht voor bestaande bouw. Pelletkachels en biomassaketels worden dan niet langer gesubsidieerd.

Vanaf 2020 is de ISDE beschikbaar voor warmtepompen en zonneboilers in bestaande woningen. De mogelijkheid tot subsidie vervalt bij nieuwbouwwoning waarvan de omgevingsvergunning is afgegeven op of na 1 juli 2018. Sindsdien zijn netbeheerders namelijk niet langer verplicht om een nieuwe woning aan te sluiten op het aardgasnet. Alternatieven voor het verwarmen op aardgas worden hiermee dus al gestimuleerd. Volgens minister Wiebes is het effectiever om het gehele budget van de ISDE in te zetten voor de verduurzaming van bestaande gebouwen.


Pelletkachels en biomassaketels

De nadelen voor de luchtkwaliteit bij het gebruik van pelletkachels en biomassaketels zijn groter dan de beperking van de CO2-uitstoot van beide apparaten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.  De verwarmingstoestellen worden daarom niet meer gesubsidieerd vanaf 2020.


Subsidie voor isolatie

Voor isolatiemaatregelen is tot eind 2020 subsidie beschikbaar via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Per 1 januari 2021 kan dat via de ISDE, naar aanleiding van de afspraak in het Klimaatakkoord dat deze regeling tot 2030 wordt verlengd en verbreed. De ISDE is te combineren met een Duurzaamheidslening, Stimuleringslening of Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alwin Dijkstra op
Het is zo jammer dat het niet stapsgewijs kan worden uitgevoerd onderdeel voor onderdeel je moet altijd 2maatregel uitvoeren voor subsidie op isolatie je kunt niet bijvoorbeeld aleen glas aanpakken je moet als je voor subsidie in aanmerking wilt komen meerdere zaken doen en dat kan financiël lastig zijn hier door verdwijnt veel subsidie naar woningbouwcorporaties en dat is jammer voor de gewone burger die zijn huis ook wil verbeteren want woningbouwcorporaties hebben aleen veel sterker onderhandelings positie bij bouwbedrijven en bouwmaterialenhandels door dat ze meer veel meer afnemen kunnen zij betere prijsafspraken maken
En verdwijnt de subsidie in een broekzak
Het zou eerlijker zijn particulieren één maatregel telaten doen of voor meer subsidie in aanmerking te laten komen
Zodat er in de particuliere markt ook meer en sneller aan verduurzaming kan worden gedaan dan kan er echt iets gebeuren zonder dat het allemaal word opgeslokt door de grote jongens

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers