of 62284 LinkedIn

Hoe starters hun koopwoning tóch kunnen financieren

Hoe starters hun koopwoning tóch kunnen financieren. Mogelijkheden en dilemma’s in kaart
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Reageer

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken praatte eind januari over (on)betaalbaar wonen voor middeninkomens. Betaalbare woonruimte en de financiering van koop is ook een belangrijk probleem voor starters op de woningmarkt. De derde editie van Platform Woonstarters is daarom gewijd aan dit onderwerp. De verschillende artikelen op het platform brengen mogelijkheden en dilemma’s in kaart. Met gastbijdragen van onder meer het Nibud, NHG, HDN en diverse geldverstrekkers. Betaalbaar wonen? Het kan anders.


Platform Woonstarters is een initiatief van SVn in co-creatie met Bouwfonds Property Development (BPD), De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), provincie Limburg, Gemeentebelang Nunspeet, gemeente Kaag en Braassem, gemeente Tiel, Urbannerdam en Ikbouwbetaalbaar. Platform Woonstarters verschijnt met zes digitale edities. Ook is er ruimte voor bijdragen van politici en partijen uit de markt.

Bouw meer woningen die als bouwpakket de fabriek komen uitrollen

Als het aan D66 ligt, maken we de bouw sneller, schoner, slimmer en dus goedkoper. “Het is nu een conservatieve sector met metselaars die zo in een schilderij van een paar eeuwen geleden passen”, schrijft Jessica van Eijs, Tweede Kamerlid D66. “Dat moet echt anders. Inclusief woningen die perfect doordacht uit de fabriek komen rollen. Als een Tesla in plaats van een ter plekke te bouwen koets. Een meer industriële, slimme bouw zorgt voor lagere kosten en dus voor goedkopere woningen.”


Duur huren, maar geen (goedkopere) hypotheek: zo zit het volgens het Nibud

Starters komen vaak in de vrije huursector terecht, waardoor al snel het beeld ontstaat van wel duur kunnen huren, maar niet kunnen kopen. Is dat terecht? Volgens het Nibud verhouden de verhuurregels en hypotheeknormen zich goed tot elkaar. “Maar we vinden het vooral belangrijk dat wonen betaalbaar blijft, en dat is nu niet voor iedereen het geval”, Marjan Verberk van het Nibud.


Pleidooi: bevoordeel de starter

Bevoordeel de starter ten opzichte van de doorstromer in een markt van schaarste, bepleit SVn-directeur Jan Willem van Beek. “Starters mag je als overheid best een steun in de rug geven. Met een bewezen instrument als de Starterslening hebben SVn en gemeenten hier al jaren ervaring mee. Vooral de eerste zes jaar blijkt de lening een goed hulpmiddel.”


Politieke blogs

In de eerste editie van Platform Woonstarters trapte Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis van de VVD af met het politiek blog. In de tweede editie nam Paul Smeulders van GroenLinks dit voor zijn rekening. Vandaag gaf Jessica van Eijs van D66 de pen over aan Sandra Beckerman van de SP. Zij schrijft een blog voor de vierde editie, die in het voorjaar verschijnt en over bouwen gaat.


Reageren?

Mail naar: praatmee@platformwoonstarters.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers