of 61043 LinkedIn

Hoe creatieve huuroplossingen starters aan een woning helpen

Hoe creatieve huuroplossingen starters aan een woning helpen. Starters op de woningmarkt
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Reageer

Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk. Een eerste woning is niet zomaar gevonden. Gelukkig wordt op allerlei manieren geprobeerd om die eerste woning toch mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door huren tóch mogelijk te maken. Bij een corporatie, in andermans achtertuin of door een woning te delen met vrienden. In de tweede editie van Platform Woonstarters komen 7 huuroplossingen voorbij.


Platform Woonstarters is een initiatief van SVn in co-creatie met Bouwfonds Property Development (BPD), De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), provincie Limburg, Gemeentebelang Nunspeet, gemeente Kaag en Braassem, gemeente Tiel, Urbannerdam en Ikbouwbetaalbaar


De noodknop om huurstijging te beteugelen

Huurprijzen worden bepaald tussen verhuurder en huurder. Voor een beperkt aantal woningen heeft het Rijk een maximale huurprijs vastgesteld. Dat aantal woningen wordt echter alleen maar kleiner, terwijl de roep om betaalbare huurwoningen juist groeit. Gemeenten vragen dan ook al geruime tijd om een ‘noodknop’ om excessieve huurstijging te beteugelen en middenhuurwoningen betaalbaar te bouwen, zegt Laurens Ivens, VNG-commissielid Ruimte, Wonen en Mobiliteit.


Particuliere verhuurders

Sinds 2013 neemt het aandeel particuliere verhuur op de woningmarkt toe. Die bijdrage komt van particulieren die bestaande woningen kopen om deze vervolgens te verhuren. Het gaat om een steeds groter deel van de verkochte woningen. Nu dat in toenemende mate gebeurt, rijst de vraag: ondervinden koopstarters hier nadeel van? Martin Tillema en Paul de Vries, onderzoekers bij het Kadaster, zoeken het uit.


Woning delen

De 25-jarige Berdien kwam tijdens haar studietijd in Utrecht terecht. Ze deelde een woning in een anti-kraakflat met een goede vriendin. Jaren later is de studententijd ingewisseld voor een werkend bestaan en hebben beide vrouwen een relatie en trouwplannen. Tijd dus voor eigen woonruimte. De zoektocht die volgt, is er een met een verrassende uitkomst.


Woonunits

Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo met woningnood. Jongeren die nú een huis zoeken, hebben weinig aan een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan.


Sparen voor je kosten koper

In Son en Breugel worden woonunits voor starters aangeboden in de koopwoning van senioren. In ruil voor een helpende hand sparen jongeren tijdens hun verblijf voor de kosten koper. Stichting Statiegeld op Jeugd legt uit hoe dit werkt.


Verlaging belasting op woningcorporaties

Woningcorporaties bouwen, óók voor starters. Er zijn afspraken met gemeenten om met voorrang aan starters te verhuren. Corporaties willen nog méér voor hen doen, maar het wordt er niet makkelijker op gemaakt, stelt  Marnix Norder, voorzitter van Aedes. Aedes blijft daarom pleiten voor verlaging van de belasting op woningcorporaties.


Marktwerking aan banden

De overheid moet de wooncrisis dus bij de bron aanpakken en de marktwerking bij huisvesting flink indammen, vindt Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks). “Op korte termijn willen we met GroenLinks meer betaalbare woonruimte creëren door verdere regulering van de alsmaar stijgende huurprijzen. Ook moet er een verbod komen op het per opbod bepalen van huurprijzen.”

 


Over Platform Woonstarters

Platform Woonstarters verschijnt met zes digitale edities per jaar. Ook is er ruimte voor bijdragen van politici en partijen uit de markt. Vandaag gaf Paul Smeulders, Tweede Kamerlid GroenLinks, de pen over aan Jessica van Eijs, Tweede Kamerlid D66, voor de politieke blog.  

Reageren? Mail naar: praatmee@platformwoonstarters.nl.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.