of 59318 LinkedIn

Het Klimaatakkoord: Wijk voor wijk verduurzamen

Het Klimaatakkoord: Wijk voor wijk verduurzamen. Gemeenten moeten het voortouw nemen
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Reageer

Woningen en gebouwen worden wijk voor wijk verduurzaamd. Dat staat in het voorstel voor hoofdlijnen van de sectortafel Gebouwde omgeving, onderdeel van het deze week gepresenteerde Voorstel hoofdlijnen Klimaatakkoord. Gemeenten moeten het voortouw nemen.


Het Klimaatakkoord is een belangrijke stap dichterbij gekomen. Alle partijen die afgelopen maanden hebben meegewerkt, onderschrijven het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Het is nu aan het kabinet en de Tweede Kamer om keuzes te maken.


Hoe gaan we verduurzaming financieren?

Met een nieuw soort lening, de gebouwgebonden financiering, wordt het voor huizenbezitters eenvoudiger om ook maatregelen te nemen. Banken zijn van plan om “aantrekkelijke gebouw gebonden financieringsmogelijkheden met lange looptijd en lage rente, en dus lage maandlasten” te ontwikkelen.


SVn en het Klimaatakkoord

SVn helpt particulieren, Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en bedrijven te investeren in de verduurzaming van Nederland. In 2017 nam het aantal verstrekte en aangevraagde leningen voor energiebesparing, verduurzaming en energietransitie van gebouwen en woningen toe. In het Klimaatakkoord is vooral aandacht voor de financiering van VvE’s , “onder andere via SVn”. De financieringsmogelijkheden voor VvE’s “worden uitgebreid”, melden de betrokken partijen.


Eind dit jaar is er een akkoord

Na doorrekening door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) zijn het kabinet en Tweede Kamer aan zet om richtinggevende keuzes te maken. Als het tempo in het proces blijft, kunnen de sectortafels na de zomer aan de slag om de hoofdlijnen om te zetten in concrete bindende en controleerbare afspraken. Eind dit jaar moet er dan een volwassen akkoord liggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers