of 61441 LinkedIn

Geholpen tijdens de crisis, nu kind van de rekening

Bij de sessie Startersmanifest op de SVn deelnemersbijeenkomst in november 2018 zaten verschillende partijen in de zaal die een rol spelen op de woningmarkt. Met de boodschap ‘hoe krijg ik mijn kind de deur uit’ en de oproep om elkaar te inspireren met goede ideeën om starters te helpen, voelde ik dat daar iets ontstond. Het was een gedeeld gevoel dat we hiermee samen aan de slag wilden gaan. En de start van een co-creatie.

Met die co-creatie – die we Platform Woonstarters doopten – vinden we dat de woningmarkt toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dus óók voor starters. Tijdens de crisis hielden de starters de koopwoningmarkt gaande. Anno 2019 (en eigenlijk ook al daarvoor) lijken ze kind van de rekening te zijn. Is dat niet wrang? Als het om financiering van een woning gaat, vissen starters achter het net. Hun portemonnee is niet dik genoeg om te concurreren met doorstromers. Ik vind dat dat anders moet. Gelukkig lijkt na Prinsjesdag dat besef nu ook in de Tweede Kamer door te dringen. Starters zijn immers nodig in dorp én stad. Onder hen zijn ook veel leraren, verplegers, kappers, bouwvakkers en ambtenaren. En een gemeenschap blijft alleen draaien wanneer die in balans is. Daarvoor zijn soms onorthodoxe maatregelen nodig.


         “Ik ben verheugd dat een initiatief als Platform Woonstarters tot stand is gekomen”


Er zijn allerlei manieren om starters te helpen. Laten we die dan ook gebruiken. SVn heeft een bewezen en succesvol instrument: de Starterslening. Maar dat is niet de enige weg die naar Rome leidt, om maar bij spreekwoorden te blijven. Het is maatwerk om tot een optimale mix van maatregelen te komen, passend bij lokale omstandigheden. Wat in de ene plaats werkt, hoeft niet per se in een buurgemeente ook effectief te zijn. Ik denk dat het slim is om informatie en inspirerende praktijkvoorbeelden met elkaar te delen, zodat we wijzer worden en écht iets voor de starter kunnen betekenen.

 

Het is ook goed om vragen te stellen over zaken die vanzelfsprekend lijken. Waarom verlies je bijvoorbeeld je wachttijd voor een huurwoning als je verhuist? Waarom werkt dat niet volgens een landelijk systeem, meer van deze tijd? En nog één: hoe maatschappelijk verantwoord is het dat starters nu eenmaal door een opstapeling van problemen een veel slechtere uitgangspositie op de woningmarkt hebben dan de concurrerende doorstromer?

 

Mijn punt dat we de starter moeten helpen, lijkt me duidelijk. Daarbij speelt ook het woningaanbod een rol. Er is een tekort, dus de huizen díé er zijn, moeten we evenwichtiger verdelen. Zolang er tekorten zijn – en dat is denk ik nog wel even – is de woningnood ook een verdelingsvraagstuk dat vraagt om politieke keuzes. Zowel in huur als koop, tussen starter én doorstromer. Het kabinet zet nu voorzichtige stapjes, maar of het voldoende is? Ik ben verheugd dat een initiatief als Platform Woonstarters tot stand is gekomen met partijen die écht verschil kunnen maken voor de starter. Peter Boelhouwer vertelde me onlangs: “Als je starters in een periode van schaarste wilt helpen, zitten daar ongetwijfeld nadelen aan. Maar heb je wel eens nagedacht over de nadelen als we niets voor deze groep doen?” En zo is het.


Reageren?

Dat kan via praatmee@platformwoonstarters.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers