of 59318 LinkedIn

Geen asbestdaken meer. Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen?

Overheden staan de komende jaren voor heel wat uitdagingen. We gaan verduurzamen, iedereen moet comfortabel en veilig kunnen wonen en als het meezit zijn er over een paar jaar geen asbestdaken meer. Mooie doelen, maar met alleen de ‘happy few’ halen we het niet. Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen?

Vanaf 2024 zijn asbesthoudende daken in Nederland naar verwachting verboden. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van een asbestdak. Een flinke opgave, zéker in Lelystad. Dus trekt de gemeente alles uit de kast om woningeigenaren te helpen. Lelystad biedt procesbegeleiding aan en helpt bij het financieren van de vervangingsoperatie.

 

Doel van de gemeente: Iedereen moet mee kunnen doen. En dat is nog best een opgave. Ja, er is een landelijke subsidieregeling beschikbaar, maar daarmee is lang niet iedereen geholpen. Daarom geeft de gemeente inwoners die hun asbestdak opknappen een steuntje in de rug. Woningeigenaren die asbest laten verwijderen en vervangen kunnen sinds 2016 een Stimuleringslening van SVn aanvragen.

 

De regeling – in de volksmond ‘Asbestlening’ genoemd – is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Zo kwam er een Maatwerklening bij, met minder financiële draagkracht het asbestvrij maken van hun woning kunnen financieren. De Verzilverlening is de nieuwste loot aan de stam. Deze lening is bedoeld voor woningeigenaren van wie de woning meer waard is dan de hoogte van de hypotheek. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor het maandelijkse besteedbare inkomen. In feite wordt met ‘stenen’ betaald. Dankzij deze lening kunnen ook oudere inwoners, die niet in aanmerking komen voor een Stimuleringslening of Maatwerklening, meedoen.

 

De Lelystadse aanpak werkt! Dankzij de Stimuleringslening, Maatwerklening en Verzilverlening krijgen velen de financiering van hun verbouwing rond. Iets vergelijkbaars gebeurt bij funderingsherstel. Om het herstel van funderingen te laten slagen, moet iedereen in het bouwblok meedoen. Dus verstrekt het Fonds Duurzaam Funderingsherstel – waar SVn fondsmanager van is – de Maatwerklening aan mensen die een ‘gewone’ Funderingslening niet kunnen betalen. Zo wordt voorkomen dat noodzakelijk funderingsherstel uitblijft doordat één of meer eigenaren de financiering niet rond krijgen.

 

Kan deze aanpak als voorbeeld dienen voor andere beleidsterreinen? Zeker! Deze instrumenten – zowel laagrentende leningen als subsidies – zijn door iedere overheid die burgers wil helpen bij verduurzamen, saneren of het kopen van een eerst woning in te zetten. Welke oplossing het best werkt? Dat verschilt per gebied. Lokaal maatwerk is belangrijk. Wij denken graag mee!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.