of 60264 LinkedIn

Dronten en de Blijverslening: de kracht van herhaling

Dronten en de Blijverslening: de kracht van herhaling
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten 1 reactie

De gemeente Dronten lanceerde de Blijverslening eind 2017, op de Dag van de Ouderen. Hiermee zette ze de lening direct goed op de kaart. “We hebben het vanaf het begin serieus aangepakt”, vertelt Peter van Bergen, wethouder Sociaal Domein in Dronten.

“Ouderen langer thuis laten wonen is een belangrijk thema in Dronten. We zijn een redelijk jonge gemeente met een eenzijdig woningbestand dat weinig doorstroommogelijkheden biedt. En ook wij hebben te maken met de vergrijzing. Het is dus belangrijk dat de woningen worden gedifferentieerd, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen”, licht Van Bergen toe.


Consequente communicatie

“Na de Dag van de Ouderen hebben we diverse activiteiten ondernomen om de Blijverslening onder de aandacht te brengen. Artikelen in lokale huis-aan-huisbladen, deelname aan een informatiemarkt en presentaties tijdens bijeenkomsten van lokale ouderenbonden. Ook alle WMO-gidsen zijn bekend met de Blijverslening. Wij merken dat naarmate de publiciteit afneemt, het aantal aanvragen of informatieverzoeken ook afneemt. Alleen door consequent je boodschap te herhalen, raken inwoners bekend én vertrouwd met deze financieringsvorm om hun woning te kunnen aanpassen.”


Lang zult u wonen

Dronten heeft de Blijverslening vanaf de introductie gekoppeld aan de bewustwordingscampagne Lang zult u wonen. “Zij spreken vooral de jonge ouderen aan, een groep die we moeilijk bereiken en in beweging krijgen. Maar het is juist belangrijk dat deze, vaak nog gezonde en actieve, doelgroep in een vroeg stadium nadenkt over hun woontoekomst. Niet pas als de nood aan de man is. Lang zult u wonen legt de nadruk op comfortabel, veilig en fijn wonen, een mooie insteek die goed werkt bij deze jonge ouderen.”


Veel onzekerheden

“De grootste uitdaging is de oudste doelgroep meekrijgen”, vervolgt Van Bergen. “Ze leven vaak met veel onzekerheden; hun gezondheid, nu en in de toekomst, en hoe zien hun financiën er de komende jaren uit. Bij hen zie je dan ook een langer proces en goed afgewogen keuzes. De jongere ouderen zitten veel meer in de bewustwordingsfase, zijn zich voorzichtig aan het oriënteren en zetten minder snel concrete stappen.”


Lokale ondernemers

Om ouderen langer thuis te laten wonen in Dronten, gaat de gemeente dit jaar intensiever samenwerken met onze lokale ondernemers. “Dit werkt twee kanten op: we verwijzen ouderen door naar ondernemers die hen verder kunnen adviseren en helpen, denk aan een badkamer- of keukenspecialist, en de ondernemers nemen de Blijverslening mee in hun aanpak en communicatie. Een mooie ontwikkeling!”


De sleutel tot succes?

Het is een mix van keuzes en acties, legt Van Bergen uit. “Communiceer helder en consistent, werk zo integraal mogelijk samen, steek de regeling breed in en hou de campagne levend. Ook dit jaar organiseren we weer een informatiebijeenkomst, plaatsen we artikelen in de lokale bladen en gaat de woningcorporatie een modelwoning inrichten met alle woningaanpassingen. Het is niet het één of het ander; de bekendheid van de Blijverslening valt of staat met een gedegen participatie- en communicatieaanpak.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ruud Hoemakers (DGA) op
Gemeente Dronten een vooruitstrevende toekomstgerichte gemeente, daar zouden er meer van moeten zijn!!!!!

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers