of 60264 LinkedIn

'Betaalbare woningen voor starters? Geef CPO een kans!'

'Betaalbare woningen voor starters? Geef CPO een kans!' In de wijk Ypenburg in Den Haag wordt deze zomer gestart met de bouw van Nul-op-de-meter-woningen voor minder dan € 200.000,- Een mooi voorbeeld voor andere gemeenten!
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten 1 reactie

Sommige starters op de koopwoningmarkt ontwikkelen samen een woning of wijk. Jaarlijks worden zo’n 1000 woningen gebouwd op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), waarvan de helft door starters. En dat mogen er best wat meer worden, vindt Gerard van Evert van de stichting Ik Bouw Betaalbaar. “Gemeenten vinden het vaak makkelijker om met een projectontwikkelaar in zee te gaan.”

                                         

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Het gaat vaak om kleinschalige projecten, 4 tot 22 woningen. De toekomstige bewoners richten een vereniging op om gezamenlijk als opdrachtgever op te treden. Ze werken met zijn allen aan een bouwplan en huren architect, aannemer en projectleider in.  Alle deelnemers hebben inspraak in de keuze van bouwmaterialen, het ontwerp en de indeling en afwerking van de woning.


 

Waarom zou je als starter zelf een eigen woning willen bouwen? “Vooral omdat je invloed hebt op hoe jouw woning eruit gaat zien. Je beslist zelf mee over alles.” Ook de prijs is een belangrijke factor. “Je hebt tenslotte geen makelaar of ontwikkelaar nodig.” Het Expertteam Eigen bouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – waar Van Evert lid van is - schat in dat CPO-woningen daardoor zo’n 10 procent goedkoper zijn dan vergelijkbare nieuwbouwwoningen.”


CPO nog niet overal

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 50 CPO-projecten van gemiddeld 20 woningen opgeleverd, schat Van Evert. “Bij ongeveer 10 procent van alle nieuwbouw in Nederland is sprake van CPO. Dat lijkt heel wat, maar het gebeurt voor starters eigenlijk maar op een paar plekken. In Almere, Den Haag en Utrecht bijvoorbeeld.”

 

Starterslening combineren met CPO

Van Everts Stichting Ik Bouw Betaalbaar probeert daar verandering in te brengen. “Het idee is dat we de Starterslening van SVn combineren met CPO. Zo is het bouwen van een eigen woning ook haalbaar voor mensen die anders alleen in aanmerking komen voor een huurwoning.” In Almere gebeurt dat al langer, onder de noemer Ik bouw betaalbaar in Almere. “Sinds 2009 zijn daar al zo’n 900 woningen gebouwd door starters met inkomens tussen de € 30.000,- en € 40.000,- .” Toch hebben niet alle gemeenten er zin in, merkt Van Evert. “Gemeenten vinden het vaak makkelijker om met een projectontwikkelaar in zee te gaan.”


Nul op de Meter

Den Haag timmert ook goed aan de weg, vindt Van Evert. “In de wijk Ypenburg wordt deze zomer gestart met de bouw van Nul-op-de-meter-woningen voor minder dan € 200.000,- in opdracht van starters. Duurzame betaalbare woningen dus.” Van Evert hoopt dat andere gemeenten snel het voorbeeld van Den Haag volgen. “Dit is een goede manier om starters aan een betaalbare woning te helpen!”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gajadhar (Verkoper) op
Graag meer informatie over het project die dicht bij zwembad van Ypenburg is .
Ben vanmorgen langs gereden zag dat er starters woningen aan bouwen zijn heeft u toevallig nog meer informatie omtrent dit project. vriendelijke groet soedes gajadhar

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers