of 62812 LinkedIn

"Als volkshuisvesting nu geen topprioriteit wordt, laat je volgende generaties keihard in de steek"

"Als volkshuisvesting nu geen topprioriteit wordt, laat je volgende generaties keihard in de steek". Een eigen woning is voor veel starters misschien wel verder weg dan ooit
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Reageer

Een bijdrage van Julius Terpstra, Tweede Kamerlid CDA.

Een eigen woning is voor veel starters misschien wel verder weg dan ooit. Als je eenmaal een start maakt in het werkende leven, heb je bakken met geld nodig om een eigen woning te betalen. En met de groeiende woningnood, het huidige tekort van 330.000 woningen dat verder oploopt, dreigt een volledige generatie vast te lopen. Dan past de overheid geen houding van ‘we staan erbij en kijken ernaar’. Dan wordt het hoog tijd voor een politieke vuist op tafel. Wat het CDA betreft helpen we de starter op weg en geven we hen een eerlijke kans op een eigen woning.

Door de coronacrisis is het perspectief er voor de jongere generatie niet beter op geworden.

De onzekerheid op de arbeidsmarkt is toegenomen, waarmee het zicht op een (vaste) baan afneemt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat hoe jonger de generatie studenten, hoe hoger de gemiddelde studieschuld. Sparen is steeds onaantrekkelijker geworden, maar er wordt wél even van je verwacht dat je een eigen kapitaal opbouwt.


Veel starters moeten bovendien jaren wachten – of verdienen net te veel – om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is ondertussen gestegen naar meer dan 400.000 euro. Zelfs wanneer tweeverdieners maximaal lenen voor hun hypotheek, is het vinden van een betaalbare woning vaak kansloos. Het gevolg is dat twintigers en dertigers nog bij hun ouders wonen of te hoge huren betalen voor een te kleine woonruimte.


De allerbeste oplossing in deze tijden van woningnood, voor zowel de korte als lange termijn, is het bouwen van veel extra woningen. De bouwsector mag juist nu niet stilvallen. Tevreden zijn we daarom met de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar naar 0%. Dat is een mooie eerste stap voor starters. Daarnaast moet het voor hen makkelijker worden om een hypotheek te krijgen. Er zijn mensen die maandelijks meer dan 1.300 euro (!) aan huur betalen, maar bij een bank niet in aanmerking komen voor een financiering. Dan kun je dus amper eigen vermogen opbouwen. Banken denken nog te veel in oude patronen.


Ook het verruimen van Startersleningen kan de komende drie jaar 6.000 extra woningen opleveren. Iets waar het CDA minister Ollongren op zal wijzen. Want waar wachten we nog op? Goed wonen betekent veel meer dan een slaapplek alleen: het is je basis. Als volkshuisvesting nu geen topprioriteit wordt in Den Haag, laat je volgende generaties keihard in de steek. Aanpakken dus!


Dat kan via praatmee@platformwoonstarters.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers

Whitepapers