of 61043 LinkedIn

5 vragen over de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos

5 vragen over de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos.
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Reageer

Nieuwbouwprojecten moeten sinds 1 juli 2018 aardgasvrij zijn. Voor particuliere eigenaren van nog niet gebouwde nieuwbouwwoningen die toch van het gas af willen is er een speciale Energiebespaarlening. Hoe die lening werkt? Kredietacceptant Robert Schutte van het Nationaal Energiebespaarfonds legt het uit.


De wettelijke verplichting voor netbeheerders om nieuwbouw aan te sluiten op het aardgasnet is per 1 juli 2018 komen te vervallen. Nieuwe bouwwerken mogen alleen bij uitzondering nog op het aardgasnet worden aangesloten als de gemeente daarvoor een apart besluit nemen. Woningen die al een omgevingsvergunning hebben, kunnen nog wel met aardgas worden uitgevoerd.

Voor wie is de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos?

“De lening is bedoeld voor mensen die voor 1 september 2018 een nieuwbouwwoning met een aardgasaansluiting hebben gekocht. Met de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos kunnen zij maatregelen financieren om zonder gasaansluiting comfortabel te wonen. De Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos is speciaal in het leven geroepen voor woningen die nog niet afgebouwd zijn. Eigenaren van woningen die al klaar zijn kunnen een reguliere Energiebespaarlening aanvragen.”


Welke maatregelen worden gefinancierd met deze lening?

“Het gaat vaak om een warmtepomp en zonnepanelen. De meeste leningen – we zijn nu twee maanden bezig en hebben nu 19 leningen verstrekt en 7 offertes uitgebracht – komen rond de € 25.000,- uit. Dat is ook het maximum leenbedrag. De meeste aanvragers wonen in Drenthe of Overijssel, waarschijnlijk omdat de Energiebespaarlening daar dankzij een financiële bijdrage van de provincie met een laag rentetarief beschikbaar is”


Waarom vragen mensen een Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos aan?

“Omdat ze een woning zonder aardgas willen. Ze hebben een hypotheek afgesloten, de grond gekocht en een omgevingsvergunning op zak, maar de woning is nog niet klaar. Sommigen vinden het frustrerend dat hun nieuwe woning nog wel een aardgasaansluiting heeft, terwijl andere nieuwe huizen al wel van het gas af zijn.”


Waar letten jullie op als iemand een Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos aanvraagt?

“We kijken eerst of de woning nog niet afgebouwd is. Het Nationaal Energiebespaarfonds krijgt best veel aanvragen binnen van woningeigenaren wiens woning al klaar is. Deze mensen kunnen een reguliere Energiebespaarlening aanvragen via de website van het Nationaal Energiebespaarfonds. Daarnaast controleren we de omgevingsvergunning en kijken we naar de getekende hypotheekofferte en de huidige woonlasten.”


Hoe kan ik de lening aanvragen?

“Op Energiebespaarlening.nl staat hoe je een aanvraag kunt indienen.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.