of 62812 LinkedIn

“Woningen zijn geen winstfabrieken”

“Woningen zijn geen winstfabrieken”. De inclusieve wijk van de toekomst is sociaal, groen en duurzaam
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Reageer

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) op Platform Woonstarters.

“De inclusieve wijk van de toekomst is sociaal, groen en duurzaam” volgens Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Voor de vijfde editie van Platform Woonstarters, met als thema de starter in inclusieve wijken, verzorgt zij het politiek blog en nam een vlog op. Naast inclusieve wijken is er ook aandacht voor corona, want hoe beïnvloedt de crisis de woningmarkt?

Lopend door “de prachtige binnenstad van Den Haag” vlogt Dik-Faber dat ze investeerders huizen ziet opkopen om die vervolgens te verhuren. “Woningen zijn geen winstfabrieken, dus ik ben blij met de zelfbewoningsplicht. Ook heb ik het voorstel gedaan om de overdrachtsbelasting voor starters te verlagen en misschien wel helemaal naar nul te brengen. Daar kijkt de minister nu naar.”

 

 

3 scenario’s van de coronacrisis voor de woningmarkt

De term inclusieve wijken gaan we volgens SVn-directeur Jan Willem van Beek met de verkiezingen op komst nog vaker horen. In de artikelen op het platform wordt gezegd dat “een goede buurt net zo belangrijk is als een goed huis” en “starters voor een magic mix in inclusieve wijken zorgen”. Het vleugje corona komt van hoogleraar Peter Boelhouwer. Volgens hem “zal de crisis grote gevolgen hebben voor een conjunctuurgevoelige sector als de woningmarkt, waarin het vertrouwen van huishoudens erg belangrijk is.” Om de effecten van het virus vast te stellen, schetst Boelhouwer drie scenario’sNederland na de zomer uit het slot, de coronacrisis pas volgend jaar beteugeld of een nog jaren voortslepende crisis.


Week van de Starter

Gisteren kondigde het ministerie van BZK in samenwerking met marktpartijen de Week van de Starter aan. Bedoeld om de positie van starters te verbeteren met een gebundeld overzicht van informatie, zodat de starter zijn mogelijkheden kent om aan een woning te komen. Een mooie aanvulling op waar Platform Woonstarters sinds oktober 2019 mee bezig is: beleidsmakers en bestuurders aansporen om de starter die mogelijkheden te geven.


Over Platform Woonstarters 

Platform Woonstarters?is een initiatief van SVn in co-creatie met Bouwfonds Property Development (BPD), De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis,?Vereniging van Nederlandse Gemeenten?(VNG), provincie Limburg, Gemeentebelang Nunspeet, gemeente Kaag en Braassem, gemeente Tiel, Urbannerdam en Ikbouwbetaalbaar. Platform Woonstarters verschijnt met zes digitale edities. Ook is er ruimte voor bijdragen van politici en partijen uit de markt.


Na een reeks politieke blogs van Tweede Kamerleden (VVD, GroenLinks, D66, SP) kwam de pen voor de vijfde editie in handen van Carla Dik-Faber (ChristenUnie). De zesde en laatste editie verschijnt in het najaar met een bijdrage van Julius Terpstra (CDA).


Reageren? Mail naar praatmee@platformwoonstarters.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nederlandse gemeenten
AfbeeldingComputerweg 11-13, 3821 AA Amersfoort
Tel.nr.: 088 253 9400
www.svn.nl
info@svn.nl

Meer nieuws

Onze diensten

Bloggers

Whitepapers