of 58952 LinkedIn

Openbare ruimte, legbatterij van de stad

Openbare ruimte, legbatterij van de stad. Groen is ondergeschoven kindje in budgettering overheden
Stichting Groenkeur Reageer

Een aannemer verzuchtte onlangs dat de openbare ruimte de legbatterij van de stad is geworden. Hij staat hierin echter niet alleen, ook de groenbeheerders van de gemeenten spreken hun zorgen uit. Het groen is een ondergeschoven kindje in de budgettering bij overheden. Het is daarop makkelijk geld besparen. Er is in die crisisjaren veel beknibbeld op het budget voor het onderhoud en aanleg van groen. Om die schade te repareren is een inhaalslag nodig. Ook groen kan slijten laat de gemeente Roosendaal zien. De beheerders krijgen wel extra budget, maar daarmee loop je de schade nog niet zomaar in. Zeker met de noodzakelijke extra kosten door gestegen salarissen en van bijvoorbeeld de Eikenprocessierups is het extra budget zo weer verdampt. De groenbeheerders klagen verder over hun eigen inkoopafdelingen. Alles is zo strak ingeregeld en gereguleerd, dat er geen ruimte is voor ontwikkeling en innovatie. Dat is jammer want daardoor krijg je alleen standaard oplossingen tegen de laagste prijs. Ruimte voor innovatie is eruit geperst.  Een eenvormige kaalgeslagen openbare ruimte als resultaat. Hoe creëer je extra leefruimte?

De scharrelkip

We beseffen langzaam, dat groen positieve effecten heeft op mens en dier. Het verhoogt het welzijn, verhoogt de economische waarde, draagt bij aan klimaatadaptatie en verlaagt de kosten van de gezondheidszorg. Groen brengt veel waarde met zich mee. Dit is slecht te kwantificeren. Met itree is er een begin gemaakt om de ecosysteemdiensten van bomen in beeld te brengen. Dan wordt ook duidelijk dat het kappen van een boom, een hoge investering vraagt om een vergelijkbaar diensten terug te brengen. Door de waarde van bomen in beeld te brengen, is het beheerbudget opeens relatief laag te noemen. Hier ligt een kans.

 

Het vrije uitloopei

Hoe realiseer je nog meer ruimte? Het werken met marktconsultaties en bouwteams zijn goede praktijkoplossingen gebleken. Op die manier ontstaat er een gesprek over de mogelijkheden van problemen waar je als groenbeheerder tegenaan loopt. Om die ruimte te creëren is moed en durf nodig. Ga het gesprek met elkaar aan. Ja, het is waar, ondernemers willen geld verdienen, maar ze willen ook mooie projecten maken waar de medewerkers en gebruikers trots op zijn. Dat is alleen mogelijk als je dit samen vormt kunt geven. De tools zijn er, nu bent u aan zet? Weten hoe het kan?

 

Bezoek binnenkort de Vakbeurs Openbare Ruimte. Ervaar de nieuwe mogelijkheden en ga met de bedrijven in gesprek. Groenkeur faciliteert u met de Groenpsiratie tour. In 1 uur bijgepraat door 9 ondernemers over over actuele zaken in het beheer van uw groene openbare ruimte. We inspireren u graag op 2 en 3 oktober en zoeken met u het gesprek om de openbare ruimte, ruimte te geven.

Van harte welkom
Stichting Groenkeur

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStichting Groenkeur

Kokermolen 11, 3994 DG Houten

Postbus 1010, 3990 CA Houten

Tel.nr. 030 6595 663

www.groenkeur.nl

info@groenkeur.nl

Meer nieuws

Vakbeurs Openbare ruimte