Robuuste stad

In een klimaatbestendig ontwerp zie je de natuur terug. We zouden hierbij veel meer kunnen kijken naar de opbouw van een bos. Sommigen beoordelen een bos als ‘groene soep’, maar wel een geaccepteerde groene soep. Natuur is ook insecten, diversiteit en karakterbomen. Eigenlijk is een boom net een mens en daarvan vinden we het bijzonder dat de één zich onderscheidt van de ander. Diversiteit aan bomen en planten helpt de eiken- en dennen processierups tegen te gaan. Met een monocultuur biedt je deze dieren een snelweg om zich te verplaatsen. De stad moet robuust worden om ziekten en plagen te voorkomen.


Gekweld door zout

Een ander fenomeen is de stijging van het zeewaterpeil. Kwelwater komt steeds dichter aan de oppervlakte en ook dit moet onderdeel worden van het ontwerp. Kwekers hebben al zoutresistente planten in hun sortiment en studeren op de ontwikkeling van bomen die bestand zijn tegen zeewater. Interessante ontwikkelingen die ook een plek in het onderwijs verdienen. Kwekers menen dat het moderne sortiment ook in de opleidingen een duidelijke plaats krijgt. Ook pleiten zij voor een goede wisselwerking tussen de theorie en de praktijk om het vakmanschap op een hoger niveau te tillen. Bezoek de kweker is hun credo en vraag kwekers om een gastles te verzorgen. Tijdens de klimaatpraatsessie op de Vakbeurs Klimaat bleek dat kwekers hier enthousiast over zijn. Ook staan zij te popelen om met landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen een klimaatbestendige stad tot leven te brengen. Welke ontwerper pakt deze handschoen op en kook een groene soep? Wij laten de goede voorbeelden graag aan het woord.


Deze bijdrage tot stand in samenwerking met: Hein van Iersel (NWST), Albert de Vries (Boom & Dart Boomkwekerijen), Thieu Pije (Van den Berk Boomkwekerijen) en Dirk Doornenbal (Nationale Bomenbank)