of 59318 LinkedIn

Extra winst door groene energietransitie

Extra winst door groene energietransitie. Borging kwaliteit van bestaande vergroeningsprojecten.
Stichting Groenkeur Reageer

In de aanloop naar een klimaatbestendig 2020 investeren gemeenten in de energietransitie. Groen kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren, bijvoorbeeld door het verminderen van hittestress en wateroverlast. Door vergroening en de energietransitie te combineren, kunnen gemeenten extra winst behalen. Door de kwaliteit te borgen is de investering op de lange termijn verzekerd.

Groenkeur werkt samen met gemeenten aan manieren om slimmer en duurzamer te verduurzamen. Dit doen ze regelmatig samen in de Green Deal Groene Daken, waarin overheden en marktpartijen werken aan een versnelling van de ontwikkeling van groene daken in Nederland. Zo heeft de gemeente Enschede de opgave voor klimaatadaptie en die voor energie in kaart gebracht. Door deze kaarten over elkaar te leggen komen de knelpunten in beeld en ook de plekken waar klimaat- financiële winst te behalen valt. Op die plekken is gezocht naar methodes om water vast te houden of juist af te voeren. Groene daken, maar ook bomen en wadi’s zijn ingezet.

 

Kennisplatform

Groenkeur ontzorgt bij bestaande vergroeningsprojecten door kwaliteit te borgen, maar draagt ook bij aan het stimuleren van vergroening. Door de eigen expertise beschikbaar te stellen, fungeert Groenkeur als kennisplatform tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Momenteel werkt Groenkeur aan een handboek over multifunctionele daken en gevels waarin opdrachtgevers en opdrachtnemers alle benodigde technische kennis en normen kunnen vinden. Daarnaast probeert Groenkeur het bewustzijn rond de voordelen van vergroening te versterken.

 

Van last naar lust

‘Vergroening wordt nog vaak gezien als kostenpost,’ aldus Groenkeur-directeur Dick Oosthoek. ‘Mensen willen bijvoorbeeld vaak geen onderhoudscontract voor groene daken afsluiten, maar voor de cv-ketel wél. Zo’n investering zorgt er juist voor dat een groen dak of boom langer meegaat en uiteindelijk meer geld oplevert. Groen is een lust, geen last!’

 

Meer lezen?

Zie Binnenlands Bestuur nr. 5 of kijk op groenkeur.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStichting Groenkeur

De Molen 30, 3994 DB Houten

Postbus 1010, 3990 CA Houten

Tel.nr. 030 6595 663

www.groenkeur.nl

info@groenkeur.nl

Meer nieuws