of 58952 LinkedIn

Bomen groeien niet tot in de hemel

Bomen groeien niet tot in de hemel. Wat is dat toch met die duurzame bomen?
Stichting Groenkeur Reageer

Wat is dat toch met die duurzame bomen? Waarom is het zo lastig om bomen met een duurzaamheidskeurmerk zoals Groenkeur of SKAL verkocht te krijgen?

Ruim 165 overheidsorganen, van ministeries, provincies, gemeentes, waterschappen tot maatschappelijke instellingen, hebben het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen ondertekend. Toch blijft de vraag achter bij het groeiende aanbod.

 

Maatschappelijk verantwoord inkopen vraagt visie en vooruitdenken. Op dat laatste punt gaat het vaak fout. De visie is aanwezig en in het beleid ligt alles keurig vast, maar op het moment dat de boom geleverd moet worden, tellen voornamelijk de prijs, het uiterlijk en de soort en niet meer het inkoopbeleid. Dat is erg zuur voor de kwekers die jaren geïnvesteerd hebben in de voorbereiding en opkweek van duurzame bomen. Het is ook zuur voor uw eigen portemonnee. In de praktijk blijkt namelijk dat bomen die onder keurmerk zijn gekweekt ook weerbaarder zijn. Ze lossen plagen makkelijker zelf op en kunnen beter tegen een stootje, waardoor er minder inboet is te verwachten. Dat is zowel voor de opdrachtgever als de kweker een voordeel. Beiden hebben minder kosten. Dat budget is dan beschikbaar om andere plantvakken te verbeteren. 

Bomen die onder keurmerk zijn gekweekt, blijken in de praktijk ook weerbaarder, waardoor er minder inboet is te verwachten. 

Om de vicieuze cirkel te doorbreken, is planning nodig, liefst een aantal jaren vooruitdenken. Wat gaat er gebeuren? Welke werkzaamheden komen op ons af en hoe past groen daar dan in? Met de nieuwe systematiek 'iampro' van CROW is een goede planning mogelijk. Aan het openmaken van straten voor herinrichting en rioleringswerkzaamheden gaat een jarenlange planning vooraf. Door vanaf het begin groen en bomen mee te nemen, kan er al vroegtijdig met een kweker geschakeld worden. Hij kan dan zorgen dat het juiste assortiment en de goede maten klaarstaan. Dan hoeft er niet op het laatste moment nog gezocht te worden naar een second best oplossing. 

Waarom is het zo lastig om bomen met een duurzaamheidskeurmerk verkocht te krijgen? 

Bomen en planten hebben nu eenmaal tijd nodig om te groeien en tot volle wasdom te komen. Ze groeien niet zomaar tot in de hemel. Dat vraagt tijd en geduld. Durft u het aan als beheerder van de openbare ruimte om te kiezen voor maatschappelijk verantwoord inkopen? 

Meer weten? Op het inkopersplatform zijn tools beschikbaar die uw taak ondersteunen. Een groeiend aantal ondernemers kiest voor een duurzame werkwijze. Op de website van Groenkeur en Planetproof vindt u de duurzame kwekers van bomen en planten die voldoen aan alle eisen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStichting Groenkeur

Kokermolen 11, 3994 DG Houten

Postbus 1010, 3990 CA Houten

Tel.nr. 030 6595 663

www.groenkeur.nl

info@groenkeur.nl

Meer nieuws

Vakbeurs Openbare ruimte