of 63623 LinkedIn

Verkiezingen in coronatijd

Verkiezingen in coronatijd. Technische Dienst SRO ontzorgt bij Amersfoortse verkiezingsdagen
SRO Reageer

Technische Dienst SRO ontzorgt bij Amersfoortse verkiezingsdagen.

De Technische Dienst (TD) van SRO ontzorgt al jaren de gemeente Amersfoort met de facilitaire en logistieke werkzaamheden bij de verkiezingen. Zo ook voor de Tweede Kamerverkiezingen vanaf vandaag. Maar dit jaar is een bijzonder jaar. Het stemmen wordt volledig coronaproof ingericht en dit vereist de nodige aanpassingen. Daarnaast wordt er niet op één dag gestemd, maar is er al de mogelijkheid om op 31 stembureaus op maandag 15 en dinsdag 16 maart te stemmen. Op de verkiezingsdag van 17 maart, zijn er 104 stembureaus waar je terecht kunt om te stemmen.

Eénrichtingsverkeer is dit jaar een vereiste bij de stemlocaties: er is een aparte ingang én een aparte uitgang. Niet alle reguliere stemlocaties voldoen hieraan waardoor er gezocht moest worden naar andere ruimten. Zo zijn alle sporthallen en een groot aantal gymzalen gereserveerd om als stemlocatie te worden ingezet.

 

Verder zijn de mobiele units voor het stemmen op het station groter dan normaal, zodat ook daar aan de 1,5 meter en coronamaatregelen gehouden kan worden. De units worden door de TD geheel ingericht, maar bijvoorbeeld ook voorzien van elektriciteit, water en sanitaire voorzieningen. In de parkeergarage van de IKEA komt een ‘drive in’ stemlocatie. Daar worden onder andere bouwhekken met privacyschermen geplaatst. En lukt het niet om vanuit de auto het vakje in te kleuren, dan kan je uitstappen om alsnog in een stemhokje je stem uit te brengen, want ook die worden daar extra geplaatst.

 

Afbeelding 

Speciaal stembureau
Een bijzondere locatie is Stadscafé de Observant tegenover het stadhuis. Amersfoorters met een handicap of beperking kunnen voor het eerst stemmen in een extra toegankelijk gemaakt stembureau. Dit stembureau is onder meer ingericht met lage tafels, extra brede stemhokjes voor mensen in een rolstoel, extra licht voor slechtzienden en een speciale routing op de vloer voor blinden. En dit jaar zijn er ook de ‘mobiele stembureaus’. De bewoners van acht verzorgingstehuizen in Amersfoort kunnen woensdag 17 maart gedurende een tijdsblok van 1,5 uur stemmen, zonder te hoeven reizen. De TD zorgt voor een snelle opbouw, afbouw en verplaatsing van het mobiele stemhokje.

 

Naast de facilitaire en logistieke werkzaamheden, zorgt de TD ook voor de bevoorrading van de stemlocaties. Voor iedere locatie zijn er desinfectiezuilen, desinfectiemiddel, (handdoek)papier, medicinale mondkapjes, ontsmettingsdoekjes en rollen tape om de route te markeren. Maar ook de bekende rode potloodjes, want iedere kiezer krijgt een nieuw of gedesinfecteerd potlood. Er wordt alles aan gedaan om de stemmer volgers de coronamaatregelen veilig en verantwoord te laten stemmen.

 

De dag van de verkiezing
Uiteraard wordt er ook alles aan gedaan zodat de collega’s van SRO hun werkzaamheden coronaproof kunnen uitvoeren. Voorgaande jaren kwamen de medewerkers op de verkiezingsdag vroeg in de ochtend bij elkaar. Dan werd er verteld wie welke stemlocaties moest inrichten en gingen de medewerkers met de genummerde kisten (ieder stembureau heeft een nummer) met stemformulieren op weg naar de desbetreffende locatie.

 

Dit jaar gaat het anders. Er komen op de Soesterweg twee pick-up points. Alle collega’s komen aanrijden in hun eigen auto en begeven zich naar het vooraf opgegeven pick-up point. Hier staan collega’s klaar om de auto’s te bevoorraden. Stemkisten, stembiljetten en een ontbijt to-go worden, terwijl de collega in de auto blijft zitten, ingeladen. Daarna vertrekken ze zoals voorgaande verkiezingen naar de locatie om het stembureau voor 07.30 te openen en de voorzitter te voorzien van alle benodigdheden. Er wordt gecontroleerd of alles correct is neergezet en de pijlen worden buiten uitgezet. Dit jaar dus niet één keer, maar drie keer: maandag 15 t/m woensdag 17 maart.

 

Foto's: Simon Lamme

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKantoor Amersfoort NV SRO
Soesterweg 556
3812 BP Amersfoort
033 422 5100

Kantoor Haarlem NV SRO
Minckelersweg 40
2031 EM Haarlem
Afbeelding023 512 1700

www.sro.nl

communicatie@sro.nlAfbeelding
pers@sro.nl 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

INSCHRIJVEN

Samenwerken met SRO

Meer nieuws

Gemeente Amersfoort over SRO

Gemeente Bunschoten over SRO

Gemeente Haarlem over SRO